Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Evropskem parlamentu razprava o migracijah

Svet | 20.05.2015, 14:21 Petra Stopar

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju pozdravili predlog evropske agende o migracijah, ki ga je pripravila Evropska komisija in med drugim predvideva kvote za razporeditev prebežnikov po državah članicah.

V minulem letu je unija zabeležila več kot 620.000 prosilcev za azil, letos pa jih bo skoraj zagotovo še več. Obale Evrope je letos doseglo že približno 80.000 ljudi, več kot 1800 pa jih je na nevarni poti čez Sredozemsko morje izgubilo življenje.

Poslanec socialistov in demokratov Giovanni Pittella je dejal, da „strategija pomeni solidarnost do moških in žensk, ki prečkajo Sredozemlje, solidarnost do držav članic, ki se soočajo z največjim navalom beguncev in predlog komisije vsebuje odgovore na vse izzive preseljevanja“.

A strategije, predvsem kvot, ne podpira vsa unija, med drugim Velika Britanija, Francija, Španija, Poljska, Madžarska. „Ne verjamem, da sta kvote in prisiljena preselitev trajnostna ukrepa, ki bi bila poštena do posameznikov. Vse različne tipe migracij dajati v eno skupno strategijo je napaka,“ je povedal britanski poslanec Timothy Kirkhope. Gabrielle Zimmer iz levice pa je posvarila, da „gre za represijo nad migranti, ki ne bo rešila težav in ustavila tihotapcev, ampak le dodatno vzpodbudila teroriste“. Poslanec Guy Verhofstadt ji je v imenu liberalcev odgovoril, da „ne moremo iti po takšni poti protievropskega, ksenofobnega nastopanja“.

O vprašanju kvot in sprejemanju prebežnikov pa je Lojze Peterle iz Evropske ljudske stranke za naš radio pojasnil: „Nihče v Evropi ni zainteresiran, da se selijo problemi v Siriji in Iraku, v Evropo. Namreč ti migranti niso samo ljudje, ki hočejo priti do boljšega življenja v Evropi. Eni so prisiljeni, eni hočejo iti, eni si rešujejo življenje, eni pa imajo namene, ki jih v Evropski uniji z njimi ne delimo.“

Podpredsednik komisije, pristojen za migracije, Dimitris Avramopolous, je po razpravi izrazil zadovoljstvo nad pretežno pozitivnim odzivom ter poudaril, da strategija ne pomeni zapiranje in odpiranje meja. „Računam na vašo podporo bolj kot kdajkoli, ob zavedanju, da Evropski parlament deli cilj komisije, da preprečimo te tragedije, in ne zgolj govorimo. Upam tudi, da boste k tej podpori privabili države članice in državljane,“ je dejal.

Evropska komisija bo prihodnji teden predlagala začasen mehanizem premestitve prebežnikov po državah članicah v skladu s členom evropske pogodbe, ki govori o sprejetju začasnih ukrepov v primeru izrednih razmer zaradi nenadnega prihoda državljanov iz tretjih držav. Nato bo pripravila še stalen mehanizem.

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...