Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Porota za napadalca na bostonski maraton zahteva smrtno kazen

Svet | 16.05.2015, 15:05

V ZDA je dvanajstčlanska porota po štirinajstih urah odločanja napadalca na bostonski maraton obsodila na smrt. Ocenila je namreč, da dejanja ni obžaloval. Ista porota je Džoharja Carnajeva že aprila spoznala za krivega v vseh 30 točkah obtožnice. Na smrtonosno injekcijo bo najverjetneje čakal v zveznem zaporu v Indiani, a zaradi pritožb bi lahko do izvršitve kazni prišlo šele čez leta.

V terorističnem napadu na bostonski maraton 15. aprila 2013 so umrli trije ljudje. Dve bombi, izdelani iz ekonom loncev, ki sta jih brata Tamerlan in Džohar Carnajev, muslimanska priseljenca čečenskega rodu, nastavila na cilju športne prireditve, sta ranili še več kot 260 ljudi. Tamerlan je bil ubit nekaj dni pozneje v spopadu s policijo, Džoharja so ujeli ranjenega in skritega v čolnu na dvorišču hiše v predmestju Bostona. Njegovi odvetniki so v sodnem postopku vseskozi zatrjevali, da je obtoženec zločin izvedel pod vplivom in pritiskom brata. S tem so poskušali ublažiti kazen.

"Porota je spregovorila. Džohar Carnajev bo za zločine plačal z življenjem. Naj ne bo pomote. Obtoženi trdi, da je deloval v imenu vseh muslimanov. A ne gre za verski zločin. Prav tako ne odraža prepričanj muslimanov. Gre za političen zločin, katerega namen je bil ustraševati Združene države Amerike," je sporočila državna tožilka. Prav tako je opozorila, da ni dokazov, da je bil v napadu le soudeležen. "Obtoženi je bil odrasla oseba. Sledil je ideologiji sovraštva." Državna tožilka je še dodala, da to ni dan za praznovanje ter politične in moralne razprave, ampak za premislek in celjenje ran.

Medtem ko številni sorodniki žrtev in priče krvavega dogodka odločitev porote pozdravljajo, se nekateri ne strinjajo s smrtno kaznijo. Med njimi so starši osemletnega dečka, ki je v napadu izgubil življenje. Kot so že prejšnji mesec zapisali za enega od časopisov, to ne bo zapolnilo praznine po izgubi. Da bi morala družba ravnati drugače, so prepričani tudi ameriški škofje. Aprila so v izjavi za javnost poudarili, da je smrtna kazen vedno napad na nedotakljivost življenja, kar pravi tudi papež Frančišek. Ali bo smrtna kazen teroriste v prihodnje kaj izučila ali prestrašila, so se spraševali tudi nekateri ameriški pravniki.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.