Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Objavljen program papeževega potovanja v Latinsko Ameriko

Svet | 17.05.2015, 00:20 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo čez slaba dva meseca odpotoval v Latinsko Ameriko in sicer v Ekvador, Bolivijo in Paragvaj. Njegov obisk teh dežel bo trajal od 5. do 13. julija.

Papež se bo najprej ustavil v Ekvadorju in sicer od 5. do 8. julija. Izpostavimo le nekaj pomembnejših dogodkov med njegovim obiskom. Prvi dan bo daroval sveto mašo pred svetiščem Božjega usmiljenja v Guayaquilu ter se srečal s predsednikom republike. Naslednji dan se bo papež srečal z ekvadorskimi škofi ter s predstavniki iz šolskega in univerzitetnega sveta in s civilno družbo. Prvo bo potekalo na Papeški katoliški univerzi v Ekvadorju, drugo pa v cerkvi sv. Frančiška.

V sredo, 8. julija, se bo dan za svetega očeta začel z obiskom doma za ostarele, ki ga vodijo misijonarke ljubezni. Zatem bo sledil še zadnji dogodek na ekvadorskih tleh, in sicer srečanje z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki v Marijinem narodnem svetišču.

Zatem se bo sveti oče odpravil v Bolivijo, kjer se bo najprej srečal s predsednikom in predstavniki civilnih oblasti. Naslednji dan, 9. julija, bo na tamkajšnjem Trgu Kristusa Odrešenika daroval sveto mašo. Popoldne se bo v šoli, poimenovani po don Bosku, srečal z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki, zatem pa se bo pridružil še udeležencem II. svetovnega srečanja ljudskih gibanj.

V petek bo obiskal prevzgojni center Santa Cruz – Palmasola ter se srečal še z bolivijskimi škof. Nato se bo poslovil od Bolivije in ob 13h poletel proti tretji postaji svojega apostolskega potovanja, Paragvaju.

Obisku pri predsedniku bo sledilo srečanje s predstavniki oblasti ter diplomatskega zbora.

Naslednji dan bo papež Frančišek obiskal splošno pediatrično bolnišnico in nato dopoldne daroval sveto mašo pred Marijinim svetiščem Caacupé. Popoldne pa bo na vrsti srečanje s predstavniki civilne družbe. Zvečer bo sveti oče v metropolitanski katedrali Vnebovzete molil večernice skupaj s škofi, duhovniki, diakoni, redovniki, redovnicami, semeniščniki in pripadniki katoliških gibanj.

Nedelja, 12. julij, bo zadnji dan apostolskega potovanja. Začela se bo z obiskom prebivalstva revnega naselja Bañado Norte. Ob 10h bo papež v parku Ñu Guazú daroval sveto mašo. Zatem se bo v kulturnem centru apostolske nunciature srečal s paragvajskimi škofi. Zadnji dogodek na programu celotnega potovanja pa bo srečanje z mladimi, in sicer na nabrežju Costanera. Zvečer je predviden odhod nazaj proti Rimu, kamor se bo papež Frančišek predvidoma vrnil v ponedeljek, 13. julija, ob 13.45.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...