Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Nagrajenke natečaja USZS (foto: Matjaž Merljak)
Nagrajenke natečaja USZS

Končan nagradni natečaj USZS

| 27.05.2015, 16:21 Matjaž Merljak

V Vili Podrožnik v Ljubljani je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v sredo, 27. maja 2015, slovesno podelil sedem nagrad XIII. nagradnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovenci v zamejstvu in v izseljenstvu.

Minister je ob tej priložnosti izpostavil, da je glavni cilj in namen Urada spodbuditi dodiplomske in podiplomske študente k raziskovanju slovenstva in tematik, povezanih s Slovenci zunaj Slovenije. Poudaril je tudi, da na tak način želimo spodbujati informiranost, poznavanje teh tem med raziskovalci, znanstveniki in študenti, s čimer se krepi tudi njihova zavest o pomembnosti ohranjanja slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja.

Minister je med drugim poudaril tudi, da: »Veseli me dejstvo, da zanimanje za tematiko ne pojenjuje, ampak se število prispelih del že trinajsto leto ohranja na približno isti ravni. Na 13 nagradnih natečajev Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je od leta 2002 pa do zaključka tokratnega natečaja prispelo skupno 225 diplomskih, magistrskih oziroma doktorskih del.

To pomeni, da si je tovrstno temo za svojo nalogo vsako leto izbralo najmanj sedemnajst študentk in študentov. Številka se na prvi pogled morda ne zdi visoka, a glede na to, da širša slovenska javnost o tovrstni problematiki ne ve veliko, je tak podatek spodbuden in optimističen. Želeli bi si seveda še večjo pozornost medijev, kajti prebivalci matične domovine bi morali poznati tudi dele lastnega naroda zunaj naših državnih meja«.

Zbrane je nagovoril minister Žmavc
Zbrane je nagovoril minister Žmavc © Matjaž Merljak

Nagrajenci oz. nagrajenke

za področje izseljenstva:

1. nagrada: Irena Marković, Maribor: Ameriški Indijanci na območju delovanja misijonarja Ireneja Friderika Barage (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta)

2. nagrada: Iris Koleša, Celje: Diaspore kot orodje prenosa znanja na državo izvora (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede)

3. nagrada: Aleksandra Gačić, Laško: Dr. Bogumil Vošnjak – politik in diplomat (Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta, Oddelek za zgodovino)

Posebna nagrada za diplomo na nižji stopnji bolonjskega študija: Nataša Vukajlović: Slovenci v Srbiji (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za geografijo)

za področje zamejstva:

1. nagrada: Sarah Martina Rogaunig, Bakk, Dunaj, Avstrija: Bühne frei für – Odgrnimo zaveso za! Über das slowenische Theaterschaffen in Identitätsbildung Kärntner slowenischer Jugendlicher und junger Erwachsener (Univerza na Dunaju)

2. nagrada: Maja Smotlak, Dolina pri Trstu, Italija: Narodna identiteta v sodobnem slovenskem romanu v Italiji (1991-2011) (Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije)

3. nagrada: Petra Jerovšek, Škofja Loka: Jezikovna stališča mladih do slovenščine in nemščine na avstrijskem Koroškem (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za slovenistiko)

Več o tem v oddaji Slovencem po svetu in domovini 7. junija 2015.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.