Ljubljana, petek, 13. december 2019, 17:45

V Essnu 57. Binkoštno srečanje

0:00
0:00
Binkoštno srečanje v Essnu 2015
Foto © Arhiv slovenske misije v Essnu

V cerkvi sv. Gertrude oz. Jederti in v dvorani pod njo je na binkoštni praznik potekalo tradicionalno srečanje in največji praznik slovenske župnije v Essnu, ki se razteza v petih škofijah in nadškofijah v Severnem Porenju - Vestfaliji. Letošnji osrednji gost je bil salezijanec Jože Andolšek.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski duhovnik v Essnu Lojze Rajk, je bila izbira osrednjega gosta povezana z letošnjo 200. obletnico rojstva svetega Janeza Boska, saj je Jože Andolšek njegov duhovni sin. Deluje na avstrijskem Koroškem, pomembno pa je tudi njegovo delovanje v Etiopiji, kjer pomaga otrokom pri šolanju. Že 250 evrov zadostuje za letno šolanje enega otrok in njegovo vzdrževanje.

Andolšek je rojakom povedal, da bi rad še letos zgradil šolo in za to potrebuje še 60.000 evrov, tako so bili darovi med mašo in prireditvijo (od tombole) namenjeni za Etiopijo.

Jože Andolšek in Lojze Rajk v cerkvi
Jože Andolšek in Lojze Rajk v cerkvi

Srečanje se je nadaljevalo v dvorani pod cerkvijo, kjer je za dobro voljo in ples igral Ansambel bratov Žerjav iz bližine Artič. Tam je Jože Andolšek prikazal tudi dva filma o življenju v Etiopiji. Sicer pa je gost somaševal z župnikom pri sveti maši v cerkvi svete Gertrude, kjer je je zbralo okoli 140 ljudi, ljudsko petje so podprli nekateri člani zbora Slovenski cvet in Danica Ban s spremljavo na orgle.

Lojze Rajk je povedal še, da je rojakov na binkoštnem srečanju iz leta v leto manj, saj so se mnogi po upokojitvi vrnili v Slovenijo.

Rojaki v dvorani pri sveti Gertrudi
Rojaki v dvorani pri sveti Gertrudi

Jože Andolšek je rojake nagovoril tudi v dvorani pod cerkvijo sv. Gertrude
Jože Andolšek je rojake nagovoril tudi v dvorani pod cerkvijo sv. Gertrude

Ansambel bratov Žerjav
Ansambel bratov Žerjav

Več fotografij na spletni strani Slovenske katoliške misije v Essnu

Ne spreglejte: