Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Minister Gorazd Žmavc obiskal Trst

| 26.05.2015, 13:50 Matjaž Merljak

Z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so sporočili, da je minister Gorazd Žmavc v petek, 22. maja, obiskal Trst, med drugim se je srečal s tamkajšnjim županom Cosolinijem in ga povabil na slovesno odprtje Tržaškega knjižnega središča, ki bo čez slab mesec dni.

Minister Gorazd Žmavc se je udeležil zaključka Regijskih iger Specialne olimpijade Slovenije, ki jih je priredil Sklad Mitja Čuk s Proseka. Vse prisotne je pozdravil in poudaril, da je šport pomembna človekova aktivnost, ki ljudi združuje in tako tekmovanje je tudi eden izmed načinov povezovanja regij. Ob koncu je čestital vsem tekmovalcem, ki so bili pomemben del 22. regijskih iger primorsko notranjske regije Specialne olimpijade.

V nadaljevanju obiska se je minister srečal tudi z županom mesta Trst. Osnovni namen obiska ministra Žmavca je bilo spoznavno srečanje z županom mesta Trst. Trst je za slovensko narodno manjšino v Furlaniji Julijski krajini izredno pomemben, saj so v njem sedeži vseh krovnih in zbirnih organizacij Slovencev.

Minister Gorazd Žmavc je na spoznavnem srečanju županu Robertu Cosoliniju predstavil projekt Tržaško knjižno središče. Minister je ob tem poudaril, da bo to središče srečevanja tako pripadnikov slovenske narodne manjšine kot italijanskega naroda. Ob enem pa bo vez med Republiko Slovenijo in Republiko Italijo. Minister Žmavc je ob zaključku srečanja povabil župana Cosolinija na slovesno otvoritev Tržaško knjižnega središča, ki bo 23. junija 2015 na Trgu Oberdan.

Ob koncu obiska si je minister Žmavc ogledal predstavitev z naslovom »Izvrstni okusi – Slovenija se predstavi«, v katerega pokrovitelj je Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu v kraju Prečnik, pri družini Sardoč.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...