Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
99-letna Angela Budja (foto: osebni arhiv Budjevih)
99-letna Angela Budja

Najstarejša Slovenka na Švedskem

| 21.05.2015, 11:22 Matjaž Merljak

Angela Budja, ki občasno živi pri svojih hčerkah v Landskroni na Švedskem, je v krogu svojih otrok in njihovih družin ter prijateljev praznovala svoj 99. rojstni dan.

Po doslej znanih podatkih je Angela najstarejša Slovenka na Švedskem, kakor tudi v svojem rojstnem kraju, pri Mali Nedelji. Ko pogovor z njo nanese na prehojeno življenjsko pot, katere se rada spominja, pravi: »Moja sreča v življenju so bili moji dobri starši, številni bratje in sestre, moj dober mož in pridni otroci«, pravi.

V krogu svojih otrok in njihovih družin ter prijateljev je praznovala svoj 99. rojstni dan v Landskroni. Želi si sicer oditi, vsaj za krajši čas, domov, k Mali Nedelji. Žalosti jo predvsem to, da je ostalo le še malo njenih vrstnikov in tudi pevcev, s katerimi je dolga leta pela na koru. Za vse obilne darove, katere je mama Angela Budja v življenju prejela in jih še prejema je vsa družina Bogu globoko hvaležna.

Budjevi leta 1999: Angela Budja s sinom Janezom in hčerkami Gabrijelo, Avguštino in Olgo
Budjevi leta 1999: Angela Budja s sinom Janezom in hčerkami Gabrijelo, Avguštino in Olgo © osebni arhiv Budjevih

Angela se je rodila 28. aprila 1916 v kmečki družini z dvanajstimi otroki v vasi Godemarci št. 1. Dva od njenih bratcev sta umrla že v ranem otroštvu, pet bratov in pet sester pa je dočakalo lepo starost. Z možem Avgustom sta imela šest otrok, od katerih živijo tri hčerke, sina Janeza pa je po dolgi bolezni zaradi možganske kapi 2010 dobri Bog poklical k sebi. Dva sinova sta kot majhna umrla med 2. svetovno vojno.

Ostali štirje otroci so si ustvarili družine in Angelo obdarili z dvanajstimi vnuki, 23 pravnuki, 24. je na poti in doslej s sedmimi prapravnuki.

Budjeva družina je bila od nekdaj predana petju. V cerkvenih zborih so peli starši in vsi otroci, na Švedskem v okviru slovenskega društva. Oče Avgust je bil dolga leta organist in mežnar v cerkvi pri Mali Nedelji. Zaradi te službe so prodali posest, najprej v Grabšincih, nato še v Moravcih in si kupili hišo bliže cerkve. Ker so vsi otroci z družinami postopoma odšli na delo na Švedsko, sta oče in mati leta 1966 odšla za njimi. Tam je bil Avgust dvajset let organist v katoliški cerkvi Janeza Krstnika v mestu Landskrona, Angela in vsi njuni potomci pa so peli v cerkvenem pevskem zboru.

Ob praznovanju Angelinega 97. rojstnega dne: številno sorodstvo na Švedskem
Ob praznovanju Angelinega 97. rojstnega dne: številno sorodstvo na Švedskem © osebni arhiv Budjevih

Angela Budja ob svojih treh hčerah
Angela Budja ob svojih treh hčerah © osebni arhiv Budjevih
Odkar ji je leta 1987 na počitnicah v Sloveniji umrl mož, živi Angela Budja med dvema domovinama, med Švedsko in Slovenijo. Kljub letom je še naprej pela v cerkvenem zboru, dokler je mogla. Danes ji to ni več mogoče, ker ne more priti v cerkev, kar seveda zelo pogreša. Na Švedskem jo enkrat mesečno obišče slovenski izseljenski duhovnik, rektor SKM na Švedskem, g. Zvone Podvinski, pri Mali Nedelji pa občasno farni župnik, g. Tomislav Roškarič. Veliko časa prebije Angela Budja v molitvi, posebno v zgodnjih jutranjih urah. Čez dan pa budno spremlja aktualne politične dogodke na slovenski televiziji, ki jo večkrat tudi zelo žalostijo.

"Ob 99. rojstnem dnevu naše drage mame, babice, prababice in praprababice Angele Budja, ji vsi njeni potomci iskreno čestitamo in ji želimo zdravja v nadaljnem življenju! Pa na tvoje zdravje, draga mamika!!!" svoj zapis zaključuje hči Gustika.

Voščilu, željam in čestitkam se pridružujemo in tudi gospe Gustiki, ki bo v prihodnjih dneh praznovala 70. rojstni dan želimo najboljše želje, predvsem po zdravju, zadovoljstvu in dobremu počutju.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.