Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Jure Komar je novi predsednik Zedinjene Slovenije (foto: osebni arhiv Jureta Komarja)
Jure Komar je novi predsednik Zedinjene Slovenije

Jure Komar je novi predsednik Zedinjene Slovenije

| 25.05.2015, 06:05 Matjaž Merljak

Občni zbor krovne organizacije Slovencev v Argentini Zedinjene Slovenije je prinesel spremembe v vodstvu. Novi predsednik je postal Jure Komar, ki smo ga prosili za intervju za našo oddajo Slovencem po svetu in domovini.

Najprej smo ga prosili, če se predstavi našim poslušalcem in predstavi sporočilo na začetku mandata Zedinjene Slovenije.

Po poklicu sem agronomski inženir, delam kot upravnik kmetijskih podjetij, star sem 54 let in poročen s Slovenko Lenči, imava 19-letno Sofijo in 16-letnega Filipa, vsi govorimo slovensko in smo aktivni člani slovenske skupnosti, še posebej v slovenskem domu v Karapačaju na severu Buenos Airesa - to je najmanjši od šestih domov - in sem že drugo obdobje predsednik doma.

Po letošnjem občnem zboru se je odboru Zedinjene Slovenije priključila ekipa novih članov iz vseh slovenskih domov v Buenos Airesu. Naš skupni cilj je naprej vodit našo skupnost, naprej združevati vse organizacije, ki delujejo v Argentini, med katerimi je Zedinjena Slovenija krovna in vodilna organizacija.

_Jure Komar je tudi predsednik slovenskega doma v Karapačaju
Jure Komar je tudi predsednik slovenskega doma v Karapačaju © osebni arhiv Jureta Komarja
Kako gledate na delo vaših predhodnikov pri vodenju Zedinjene Slovenije in v čem boste to delo nadaljevali oz. začrtali drugače?

Društvo neprekinjeno deluje skoraj 70 let. Vsaka doba je imela svoje značilnosti in spremembe so vsakič sledile spremembam časa. Do zdaj je vsak odbor svoje delo vestno opravljal in našo skupnost vodil tako, da je se skozi vsa ta desetletja ohranil duh, smisel in namen naše imigracije. Novi odbor je tudi nova imigracija, ki se je odločila, da bo prevzela odgovornost, da bo vodila slovensko emigracijo v Argentini. Čeprav bo naš način delovanja morda drugačen, a jedro naše skupnosti bo isto.

Izvoljen je bil tudi novi odbor - kakšne so tu spremembe?

Vključilo se je več novih članov, vsi so že rojeni v Argentini in so podobne starosti, več let že skupaj delajo v odborih naših domov in čutijo, da so pripravljeni, da skupno prevzamejo odgovornost vodenja Zedinjene Slovenije.

Letos je 70. obletnica konca II. sv. vojne, ki je sprožila tudi valove povojnega izseljenstva - tudi vi, rojaki v Argentini, ste del tega. Ali boste to obletnico zaznamovali v slovenski skupnosti v Argentini?

To je tudi 70. obletnica začetka naše emigracije. Kot ob vsaki okrogli obletnici bomo pregledali prehojeno pot in ponovno zastavili cilje in načrte za prihodnost skupnosti. Obletnice se bodo spominjali na naših prireditvah, prvič na že 55. Slovenskem dnevu, na katerem se zberejo vsi argentinski Slovenci.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...