Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski dom Carapachay (foto: facebook)
Slovenski dom Carapachay

55. obletnica karapačajskega doma

| 20.05.2015, 09:53 Matjaž Merljak

Iz raja pod Triglavom, sončen pozdrav s slovensko pesmijo ... In doživeli smo 55. obletnico karapačajskega doma ... je svoje poročilo začel kulturni referent slovenskega doma na severu Buenos Airesa Damijan Ahlin, v nadaljevanju pa takole piše:

V lepem nepozabnem sončnem dnevu v nedeljo, 3. maja 2015, je karapačajski dom obhajal 55-letnico ustanovitve. Praznovanje smo začeli z dviganjem obeh zastav in petjem himen ter s pozdravom podpredsednika doma, g. Jožeta Jana. Zatem je bila sv. maša, daroval jo je g. Jure Rode, pri kateri smo se spomnili na vse žive in rajne člane našega društva, obogatili so slovesnost s svojim petjem slovenski sekstet Sonček. Po njej so bili obiskovalci pogoščeni s slaniki in medico.

Otvorili smo tudi razstavo spominov Folklorne Skupine Maribor, kjer smo predstavili slike, predmete, darila, knjige, ob priliki gostovanja v Sloveniji februarja meseca.

Razstava FS Maribor
Razstava FS Maribor © Damijan Ahlin

Nenadoma je iz kuhinje zadišalo in vedeli smo, da se je bližala ura kosila in tudi tega smo se udeležili. Po sladici smo si pa želeli nekaj lepega poslušati, tako da so naši gostje ob 15:00 stopili na oder in izvedli lep dvodelni koncert domoljubnih in ljubezenski skladb, katere so pustile v naših srcih močan pečat: kot iz raja pod Triglavom smo dobili sončen pozdrav s slovensko pesmijo ... Člani seksteta Sonček so bili tokrat že drugič med nami, in sicer s sledečo zasedbo: Matej Penko – 1. tenor in umetniški vodja seksteta Sonček, Miran Žitko – 2. tenor, Milan Gril in Primož Dekleva – 1. bas ter Peter Tomšič in Rado Jurič – 2. bas.

Po lepem vokalnem koncertu smo imeli samo nekaj minut oddiha in klepeta, saj se je nadaljeval popoldanski program. Prišle so na vrsto pozdravne besede, in sicer smo začeli z govorom predsednika doma g. Jurija Komarja, nadaljevali smo s pozdravom g. Pavla Brula, podpredsednika Zedinjene Slovenije, ga. Petra Kežman - II. sekretarka veleposlaništva Republike Slovenije v Argentini, pa je prebrala pozdrav, ki ga je poslal veleposlanik g. Tomaž Mencin.

Nekaj pomembnih točk govora g. Jurija Komarja: „… Svet, v katerem živimo, se aktualizira in prenavlja, a vrednote, ki so nam dali naši starši, učitelji in voditelji, nam kažejo, katera je prava pot v življenju. Veseli moramo biti za kar smo, kar imamo in kar smo dosegli z našim delom v tem domu, moramo ga živeti in ga uživati, saj dom je živ, dokler v njem ima osebe, ki so celice te družbe..."

Iz predstave Limonada Slovenica
Iz predstave Limonada Slovenica © Damijan Ahlin

Sledila je veseloigra Limonada Slovenica pod režijo Jožeta Jana s sodelovanjem Frida Klemena. Avtor je Vinko Moderndorfer (1958, Celje) je leta 1982 diplomiral iz gledališke in radijske režije na AGRFTV . Do danes je zrežiral nad 100 gledaliških in opernih predstav. V televizijskem mediju režira predvsem TV-igre in dokumentarne filme po svojih scenarijih; za radio je napisal prek 80 radijskih iger, ki so bile prevedene v številne tuje jezike. Prav tako je uspešen kot režiser celovečernih filmov: Predmestje in Pokrajina št. 2 sta prejela številne nagrade in priznanja. V knjižni obliki je objavil številne romane, pesniške zbirke, kratke zgodbe, drame in eseje. Za svojo pisateljsko in pesniško delo je prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, nagrado Marjana Rožanca, Borštnikovo nagrado, nagrade za najboljše komedijsko pero, čašo nesmrtnosti, itd.

Po avtorskem izrazu: ¨«Limonada Slovenica «, je ena zelo hudobna komedija v treh aktih in z enim epilogom...¨ torej,Limonada Slovenica na satiričen način razgalja politično stvarnost, razkrinkava pritlehno in egoistično politiko. V njej spoznamo uspešnega doktorja ekonomije Vasilija, ki se po dvajsetih letih bivanja v Ameriki vrne v Slovenijo, da bi raziskoval vzhodno-evropsko gospodarstvo. Načrte mu prekriža dogajanje v parlamentu, kjer se ne morejo dogovoriti, kdo bo prevzel vodstvo države, in nenadoma tako vlada kot opozicija vidita rešitev v tretjem človeku, v Vasiliju. Profesor, ki ima svojo skrivnost, je do političnega dogajanja zadržan, toda lepa Helenca, v katero se »slepo« zaljubi, ga potegne v politični vrtiljak.

Sončki v Carapachayju
Sončki v Carapachayju © Damijan Ahlin

Naša igralska skupina se je nadvse potrudila in res veliko vadila za letošnjo predstavitev. Ob tej priliki je sodelovalo deset igralcev in igralk (Jože Jan, Javier Vazquez, Marta Vodnik, Nadja Jan, Tone Komar, Lenči Klemen, Jure Komar, Andrej Žnidar, Frido Klemen in Andrej Klemen). Igra je bila sicer dolga, a splačalo se je počakati do konca, saj so se vsi tako izkazali, da jo res priporočamo.

Po igri so sledile zahvale sodelavcem, ki so pomagali tekom dneva, pa tudi članom doma za podporo. Po programu je igral slovenski harmonikaš Emilijan Simčič in navdušil občinstvo v spremstvu seksteta Sonček. Imeli smo na razpolago okusno hrano in dobro kapljico. Upajmo, da bomo lahko še naprej gojili slovensko besedo, da bomo še igrali, peli in plesali po slovensko, ter kot ponosni Slovenci vztrajali v ohranjanju naših navad in običajev. Zahvaliti se hočem vsem rojakom našega doma, ki so na katerikoli način pomagali, da se je ta obletnica uresničila. Lep pozdrav karapčajski družini!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...