Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novice iz Clevelanda

| 17.05.2015, 17:50 Matjaž Merljak

Mesec april je bil dokaj pester v našem mestu, saj nas je razveselil z svojim koncertom pevec Oto Pestner. Oto je bil na dvotedenski turneji po Kanadi in je prišel tudi v Cleveland med turnejo in podal krasen koncert svojih uspešnic v dvorani Slovenske pristave v nedeljo popoldne, 19. aprila.

Zelo je navdušil polno dvorano udeležencev, ki ga je nagradila z bučnim stoječim aplavzom. Med koncertom ga je delno spremljal naš domači ansambel Alpski sekstet. Ta je tudi po koncertu zabaval goste in igral za ples, ki je sledil. Hvaležni smo Otu za prijeten večer v upanju, da se še kdaj vrne.

V nedeljo, 26. aprila, smo bili še priča izvrstnega koncerta domačega mešanega zbora Korotan v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji. Pod marljivim vodstvom pevovodje Janeza Sršena je zbor podal res dobri koncert. Nekateri so se izjavili, da je to bil tako dobro izveden da že dolgo ne. Med koncertom so se pevci s spoštovanjem spomnili 70. obletnice konca vojne in se poklonili spominu vsem preveranim padlim, vsem žrtvam povojnega nasilja in seveda obletnice begunstva, saj bistveno ta zbor v sedanjih časih sestavljajo pretežno člani potomcev teh beguncev, ki so se umaknili komunističnemu nasilju po vojnih letih. Da pa se je koncert končal bolj na veseli točki so zapeli Avsenikovo, Na Robleku in končali z Golico.

Oto Pestner je v Clevelandu nastopil ob spremljavi Alpskega seksteta
Oto Pestner je v Clevelandu nastopil ob spremljavi Alpskega seksteta © www.slonnect.com

Končno je pa le prišel mesec maj, Marijin mesec in z njim skoraj pomladansko vreme, saj zima je bila pri nas kar dolga in mrzla. Svet je praznoval prvi maj, praznik sv. Jožefa, delavca, ki pa je v tej deželi navadni delavni dan, čeprav začetki tega delavnega praznika segajo v mesto Chicago v leto 1908, ko so tamkajšnji delavci zahtevali osemurni delovni dan. Da so pa to dosegli, so morali nekateri darovati svoje življenje v demonstraciji.

Naši slovenski šoli svetega Vida in Marije Vnebovzete so počastili začetke meseca s pobožnostjo Materi Božji in ji postavili Marijin oltarček v dotičnih cerkvah. Obe šoli se bosta danes tudi poklonili svojim mamicam s proslavami po sveti daritvi, ki pa bo obenem tudi konec šolskega leta in konec slovenske šole absolventom, ki so uspešno končali osemletno slovensko šolo. Med mašo dobijo svoje diplome v priznanje. Materinski dan smo namreč praznovali preteklo nedeljo, a sta si šoli odločili, da otroci počastijo svoje mamice danes. Tako so na praznik lahko preživeli nemoteno v krogu svojih družin.

Pridne roke se tudi trudijo v tem mesecu in čistijo in olepšujejo Slovensko pristavo, da bo lepo urejena za otvoritveno prireditev, prvi piknik v nedeljo, 24. maja. Na Pristavi se tudi obnavlja kapelica Marije Pomagaj na Orlovem vrhu. Kapelica bo temeljito prenovljena kakor tudi okolje. Slavnosti blagoslov kapele bo predvideno v nedeljo 21. junija, ko se bomo zbrali in se poklonili spominu pred tragičnimi 70-imi leti, ko so se begunci umaknili v Avstrijo pred brezbožnim komunizmom in seveda vsem vojnim in povojnim žrtvam, posebno še tistih, ki so bili vrnjeni iz zavetja tujine v zobe sovražnikom in bili neusmiljeno pokončani.

Poslušalci na koncertu Ota Pestnerja v Clevelandu
Poslušalci na koncertu Ota Pestnerja v Clevelandu © www.slonnect.com

Oltarno društvo svetega Vida je prodajalo krofe preteklo soboto in v nedeljo so se pa udeležile skupne svete maše, kakor tudi člani društva Najsvetejšega imena, le da to pot niso imeli običajnega sestanka po udeležbi maše.

V petek, 22. maja, se bomo zbrali rojaki ob kapelici Lurške Matere Božje v predmestju Clevelanda v čast Mariji Pomagaj na Brezjah. Ta svečanost poteka vsako leto od zaobljube, ki so se rojaki zaobljubili leta 1976 v Philadelphiji, da se poklonimo naši zavetnici vsako leto na njen predpraznik zvečer. Ta pobožnost je vsako leto pod okriljem federacije KSKJ in letos je zadolžen za program svečanosti župnik svetega Vida, Jože Božnar.

Danes namreč v tej deželi praznujemo Gospodov Vnebohod. Ameriški škofje so se tako določili, da se praznik slavi na nedeljo, ko je večina delavcev prosta in se lahko udeleži pobožnosti.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...