Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rojaki so škofa pozdravili s šopkom nageljnov (foto: SKM Merlebach)
Rojaki so škofa pozdravili s šopkom nageljnov

80 let romanj v Habsterdick

| 12.05.2015, 06:55 Matjaž Merljak

1. maja so se rojaki na vzhodu Francije tradicionalno zbrali v Habsterdicku. Počastili so svetega Jožefa in Marijo. Pri popoldanskem delu romanja se jim je pridružil krajevni škof ordinarij Lagleiz.

Župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin, nam je povedal, da sta v Habsterdicku na meji med Francijo in Nemčijo dve Marijini podobi: čenstohovska in brezjanska Marija.

Romanja je pred 80-imi let začel župnik Grims, in sicer zaradi preklinjanja rojakov. Zdaj te navade ni več, rojaki pa še vedno romajo v zahvalo.

Romanje ima tudi povezovalni značaj, saj se rojakom z vzhoda Francije pridružijo tudi iz bližnjih pokrajin v Nemčiji in drugih državah. Ob oltarju sta bila tako letos tudi slovenska duhovnika dr. Zvone Štrubelj iz Bruslja in Janez Modic iz Mannheima, ter tudi francoski dekan iz Merlebacha in drugi lokalni duhovniki.

Za doživeto bogoslužje sta poskrbela cerkveni mešani pevski zbor in zbor Jadran.

V okrogli cerkvi v Habsterdicku
V okrogli cerkvi v Habsterdicku © SKM Merlebach

Pred svetiščem v Habsterdicku
Pred svetiščem v Habsterdicku © SKM Merlebach

Po maši so imeli v Freyming-Merlebachu v prostorih slovenske misije kosilo. Udeležilo se ga je 110 rojakov. Popoldanski progam se je nadaljeval v kapeli svetega Jožefa, kjer je v stranskem oltarju kapela s podobo Marije Pomagaj. Najprej je bil koncert, nato pete litanije Matere Božje in nato še blagoslov z Najsvetejšim. Tega dela se je udeležil tudi škof v Metzu Jean Christoph Lagleiz, prvič v tej vlogi. Srečanje je bilo zelo prisrčno, nagovorilo ga je petje, še posebej pesem Večerni ave, ogledal si je tudi prostore misije, ki jih je ob tej priložnosti prvič varovala policija.

Na kosilu v slovenski misiji v Merlebachu
Na kosilu v slovenski misiji v Merlebachu © SKM Merlebach

Koncert v kapeli svetega Jožefa
Koncert v kapeli svetega Jožefa © SKM Merlebach

Jože Kamin je spregovoril še o podobi Marije Pomagaj, ki je šla v svet izseljenstva. Rudarji so jo nosili s seboj kot podobico, kot duhovnik jo je srečal v zadnjih trenutkih v bolnišnicah ali po domovih. „To je duhovna dimenzija slovenskega naroda, ki je poseben Marijin častilec, ki se po Mariji zateče k Bogu,“ je povedal ter dodal, da so podobe nastajale tudi v novi domovini na francoskih tleh. Te so bolj ali manj podobne originalu. Zanimiva je zgodba podobe v Freyming-Merlebachu, kjer ima Marija zelene oči in je opisana tudi v knjigi pričevanj, ki so jo lani izdali frančiškani na Brezjah.

Podoba Marije Pomagaj v Merlebachu ima zelene oči
Podoba Marije Pomagaj v Merlebachu ima zelene oči © SKM Merlebach

Škof Jean Christoph Lagleiz v kapeli sv. Jožefa v Merlebachu
Škof Jean Christoph Lagleiz v kapeli sv. Jožefa v Merlebachu © SKM Merlebach

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...