Alen SalihovićAlen Salihović
61. Misijonska tombola (foto: Svobodna Slovenija)
61. Misijonska tombola

61. Misijonska tombola v Buenos Airesu

| 11.05.2015, 11:58 Matjaž Merljak

Misijonska veletombola je ena najbolj tradicionalnih prireditev argentinskih Slovencev, ki tudi priča o še vedno živem misijonskem duhu med našimi rojaki. Prireditev je bila tokrat v Našem domu v San Justu. Leta 2014 je namreč Medorganizacijski svet odločil, naj tombola kroži po naših krajevnih Domovih.

Letos so bili gostitelji Sanhuščani, ki so si šteli v čast, da smejo pomagati slovenskim misijonarjem po svetu. Ob napovedani uri v nedeljo, 12. aprila 2015, je bilo dvorišče nabito polno. Na zaslonu je prihajajoče pozdravil misijonski posnetek, s katerim so obujali spomine in ponovno ovrednotili nesebično delo naših misijonarjev ...

Veletombola se je pričela ob napovedani uri: pet minut čez štiri! Mlada napovedovalca, Nadja Miklič in Mauro Tundis, sta izredno sproščeno uvajala prisotne v potek prireditve. A navdušenje navzočih jih je preseglo! Na dvorišču smo prešteli okoli 650 ljudi! Člani Našega doma, tako kot tudi vabljeni rojaki in argentinski prijatelji, so bili ob začetku deležni besed podpredsednice doma, ge. Mici Malavašič Cassullo, ki je vse prav toplo pozdravila. Prebrala je tudi pismo č.g. Jožeta Bokaliča, ki se je v imenu misijonov zahvalil za vso pomoč. Prostor ob odru je zasedala kontrolna komisija, v kateri so bili predstavniki domov.

Tako kot za starejše, je bilo poskrbljeno tudi za najmlajše - za otroke. Mladina iz osrednje organizacije SDO-SFZ, z okrajnimi mladinskimi predsedniki na čelu, je pripravila zanimive igre za najmlajše, katerih dobiček so darovali za misijone. Spodbujajoča gesta, ki nas uči solidarnosti in nas vabi, naj jo v prihodnje še posnemamo!

Poln prireditveni prostor v San Justu
Poln prireditveni prostor v San Justu © Svobodna Slovenija

Na oder je končno stopil Lovro Tomaževič. In pričel se je lov na srečo! Kmalu so se pojavili prvi nagrajenci ... Da ne bi bilo neprijetne gneče ob navdušenih zmagovalcih, sta voditelja vljudno opozarjala na red.

Po odmoru nam je ga. Mici Malavašič prebrala pismo patra Petra Opeka, ki nam je opisal svoje delo in se zahvaljeval za podporo. Na zaslonu so predvajali slike o mestecu Akamasoa, ki ga je Peter zgradil s pridnimi domačini na Madagaskarju.

Komisijo 61. misijonske tombole so predstavljali predstavniki domov
Komisijo 61. misijonske tombole so predstavljali predstavniki domov © Svobodna Slovenija

Nadaljevalo se je klicanje številk. Činkvini so že čakali na odprte roke odjemalcev!

Kar nekaj časa je preteklo, da smo zaslišali »TOMBOLA«! Vse glave so se obračale v osebo, ki je stopila pred komisijo. Veselje pa se je nadaljevalo do pozne ure, do zadnjega dobitka, ki so ga oddali med srečneže.

Misijonska tombola v San Justu
Misijonska tombola v San Justu © Svobodna Slovenija

Da je ta veletombola tako lepo uspela, gre vsa pohvala organizacijski skupini Našega doma. Na tem mestu objavljamo tudi blagajniško poročilo tombole. S skupnimi močmi smo zbrali 159.660 argentinskih pesov, 1.700 dolarjev in še 620 evrov. Vsem, Bog plačaj!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...