Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Minister Žmavc čestital novemu vodstvu SSO

| 08.05.2015, 17:13 Matjaž Merljak

Z Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu so nas obvestili, da je minister in vodja Urada Gorazd Žmavc čestital novemu vodstvu krovne organizacije Slovencev v Italiji, Sveta slovenskih organizacij.

Novemu predsedniku Sveta slovenskih organizacij Walterju Bandlju je minister Žmavc izrekel naslednje besede: Prepričan se, da boste delo, ki ga je začrtal in odlično opravljal Vaš predhodnik, dr. Drago Štoka, opravljali z vsem srcem in s stalnim prizadevanjem v iskanju rešitev, v preseganju razlik, v sodelovanju z drugo krovno organizacijo Slovencev v Furlaniji Julijski krajini in v konstruktivnemu soočanju z izzivi, ki jih prinaša čas v življenje slovenske skupnosti v tej deželi. Z Vašimi izkušnjami in ob podpori kolegov boste gotovo uspeli proaktivno delovati za dobro Slovencev v tej pomembni deželi, se znotraj evropskega prostora sklicevati na mednarodne konvencije, ki zagotavljajo ranljivim, a za obstoj narodov izredno pomembnim delom človeške skupnosti ne le obstoj, ampak predvsem uspešno rast, ki bogati medsebojne vezi, s tem pa vsem prinaša mir, napredek in blagostanje.

Novemu podpredsedniku Sveta slovenskih organizacij in predsedniku Sveta slovenskih organizacij za tržaško pokrajino Igorju Švabu je minister Gorazd Žmavc izrekel naslednje besede: Želim Vam, da bi dosedanje delo uspešno nadaljevali in v duhu preseganja razlik ter iskanja skupnih ciljev nadgradili sodelovanje z drugo krovno organizacijo Slovencev v Furlaniji Julijski krajini, kot je to uspešno začrtal in gradil dr. Drago Štoka. Prepričan sem, da boste s svojim znanjem in izkušnjami uspešno pomagali graditi skupni prostor sobivanja, sožitja, napredka in miru.

Novemu podpredsedniku Sveta slovenskih organizacij in predsedniku Sveta slovenskih organizacij za videmsko pokrajino Riccardu Ruttarju je minister Žmavc izrekel naslednje: Zaupali so Vam pomembno nalogo, ki jo je do sedaj nadvse uspešno opravljal Vaš predhodnik gospod Giorgio Banchig. Zavedam se, da je videmska pokrajina zelo ranljiva, a prav zato neprecenljiva za obstoj slovenstva na tem področju. Zato Vam na tej poti prizadevanja za skupno dobro za vse Slovence v Furlaniji Julijski krajini želim obilo modrosti, moči in sposobnosti za iskanje skupnih ciljev.

Novi podpredsednici Sveta slovenskih organizacij in predsednici Sveta slovenskih organizacij za goriško pokrajino Franci Padovan je minister Žmavc izrekel naslednje: Želim Vam, da bi srčno opravljali pomembno nalogo, ki so Vam jo zaupali. Prepričan sem, da boste uspešni pri iskanju skupnih ciljev z drugo krovno organizacijo Slovencev v Furlaniji Julijski krajini, kot je to začrtal in gradil dr. Drago Štoka. Samo z vztrajnim prizadevanjem za skupno dobro lahko gradimo prostor sožitja in miru, v katerem se lahko uresničijo za vso skupnost sprejemljive pobude.

Članom Izvršnega odbora Sveta slovenskih organizacij je minister Žmavc izrekel naslednje: Pred vami so naloge, ki ste jih že zelo uspešno opravljali, saj je Svet slovenskih organizacij pod vodstvom dr. Drage Štoka izvrstno opravljal svoje poslanstvo. A časi, v katerih se nahaja slovenska skupnost v Furlaniji Julijski krajini, prinašajo nove izzive, ki terjajo modre odločitve. Zato računam na vašo modrost, da boste vedno iskali tisto, kar vse Slovence v tej deželi združuje, da boste vedno iskali skupne cilje in premagovali razlike. Slovenska manjšina naj bo most med slovenskim in italijanskim narodom, naj gradi dobre medčloveške odnose, ki lahko krepijo sodelovanje med državama na vseh področjih. Kot minister, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, vas bom vedno podpiral v vaših konstruktivnih pobudah, ki vodijo k napredku in razvoju«.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...