Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Spraševanje, izziv, upanje (foto: ARO)
Spraševanje, izziv, upanje

Na logoterapevtskem simpoziju o svobodni volji, vesti in odgovornosti

Slovenija | 29.05.2015, 13:12 Petra Stopar

Na letošnjem logoterapevtskem simpoziju v Ljubljani bodo strokovnjaki spregovorili o vesti, svobodi in odgovornosti. Primer francoskega časopisa Charlie Hebdo, ki je bil spodbuda za januarski teroristični napad, nazorno kažejo, kam nas pripelje narobe razumljena, ali narobe uporabljena svoboda, pojasnjujejo organizatorji simpozija. Prav zloraba svobode v današnjem demokratičnem svetu jih je spodbudila k izbiri omenjene teme simpozija.

Kaj imata s svobodo opraviti vest in odgovornost?

»Vest je vsekakor najbolj občutljiv duhovni organ, ki ga imamo in s katerim lahko iščemo resnico, smisel in odgovore na vsa eksistencialna vprašanja«, pravi specialistka psihiatrinja in logoterapevtka Cvijeta Pahljina, ki kot vodja Zavoda Žički tabor za duhovno rast in društva Logos skupaj s Slovenskim društvom za logoterapijo pripravlja simpozij.

Med drugim bodo udeleženci lahko prisluhnili znanemu avstrijskemu strokovnjaku Haraldu Moriju iz Celovca, iz dežele, iz katere prihaja tudi utemeljitev logoterapije, znameniti dunajski nevropsihiater Viktor Frankl (1905-1997). Po njegovem prepričanju je vest tisto najbolj človeško, saj tega živali nimajo. Te se ravnajo po svojem naravnem nagonu, ki je zanje življenjsko pomemben in koristen, s čimer ni ničesar narobe. Toda človek je duhovno bitje, ki ne more hkrati »reagirati kot žival«. Pri človeku gre namreč za to, da se odloči, ali bo izmaličil ali bo posvetil svojo duhovno podobo. »Gre za to, da namenoma naredi izbiro slabega dejanja in potem nastanejo slabe posledice,« pojasnjuje Pahljinova.

Zakaj izbira slabega namesto dobrega?

To vprašanje, pravi Pahljinova, preganja človeka že od Abela in Kajna, od trenutka, ko je brat prvič ubil brata. »Lahko bi ob tem izbral drugačno vedenje, saj je človek bitje, ki ima svobodno voljo. S to pa lahko izberemo ravnanje, ki je v osnovi slabo, z namenom, da bi dosegel dober cilj, ali pa ravnamo slabo, ne zavedajoč se tega, ali pa zato, ker nam je bližje kultura smrti kot življenja,« dodaja logoterapevtka, sicer tudi ena izmed govornic na sobotnem simpoziju.

Na simpoziju bodo spregovorili še Ervina Lisjak, Martin Lisec, Marjeta Cerar, Tanja Peček, Tea Palir in Tanja Rebula. Poudarek bo tudi na načinih iskanja smisla življenja v težkih situacijah, najsi v bolezni ali kako drugače. Simpozij bo v soboto, 30. maja, od 9. do 15. ure v Uršulinskem kulturnem centru v Ljubljani.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Zdravstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...