Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Helena Škrlec z gosti oddaje Pogovor o (foto: ARO)
Helena Škrlec z gosti oddaje Pogovor o

Do zdravstvene reforme bomo prišli postopoma, a začeti je treba dialog

Slovenija | 28.05.2015, 15:59

Standardi in normativi, ki so ena od stavkovnih zahtev zdravnikov, bi lahko bili podlaga za oblikovanje in sprejetje zdravstvene reforme. Da jo v Sloveniji še kako potrebujemo, so se strinjali gostje zadnjega Pogovora o na Radiu Ognjišče.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je ocenil, da razmere v zdravstvu ne morejo biti drugačne, kot so na ravni vse države. Ta je, kot je dodal, z vidika upravljanja relativno neuspešna, nekonkurenčna in draga, če upoštevamo ceno delovne sile. "Podobno je v zdravstvu. Problem je upravljanje. Problem je stara zakonodaja. Pravzaprav je to spopad dveh različnih skupin. Ena pravi, da je vse dobro, druga pravi, da nazadujemo. Najbolj zaskrbljujoče je, da kot družba nismo sposobni doseči dogovora, da spremenimo sistem." Eden od razlogov za to je, da se ne znamo sporazumevati, v ozadju so po njegovem zanesljivo tudi lobiji, ki želijo ohraniti stanje, kakršno je, saj imajo določene interese, a Možino najbolj skrbi, da na tujino gledamo kot na sovražnika. "Živimo v Evropi, živimo v kulturnem svetu. Prevzemati moramo dobre prakse iz Evrope."

Član skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Martin Toth vidi težavo v tem, da želimo spremembe, a hkrati nihče ni pripravljen ničesar žrtvovati. "Zavarovanci se ne bi odpovedali nobeni pravici, o tem ne želijo niti govoriti. Delodajalci ne bi povečali prispevne stopnje, saj bo potem propadlo gospodarstvo. Tudi izvajalci se ne bi odpovedali ničemur." A urediti je treba marsikaj, tako Toth. Do cilja bo treba postopoma, z majhnimi koraki, čeprav za zdaj ne zaznava ne znanja, ne volje, ne pripravljenosti. "Vsak se je vkopal v svoj položaj in ne gre naprej. Brez dogovora pa zdravstvene reforme ne more biti. To je izredno občutljivo področje."

Da je prišel čas, da ustanovitelj in regulator sistema nakaže smeri, v katere se bodo razvijale posamezne dejavnosti, je poudaril direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre. "Kako se bo obravnavalo paciente? Kako se bo pristopilo k skrajševanju čakalnih dob po posameznih diagnozah? Kar nekaj modelov smo predstavili ob zadnjem obisku ministrice pri nas. Več mesecev je mimo, a odgovora pristojnih služb, kjer je imajo nekaj strokovnega znanja, ni." Lavre je opozoril, da sistem postaja vse bolj kaotičen in nestabilen. "A ni treba, da je tako. Slovenska medicina je dobra, za zdaj smo primerljivi z Evropo."

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je kritičen do politike. "Žal še vedno služi predvsem svojim interesom. Da ne nameravajo storiti nič resnega, vidite, ko preberete koalicijsko pogodbo." Spomnil je tudi, da trenutno ni nikakršnega sodelovanja. "Dokler se politika ne bo zavedala, da je na oblasti zaradi ljudi, ne zato, da bo vedrila še naslednji mandat in prodajala meglo, bo šlo z nami navzdol." Gre za posledico neuspele tranzicije in pranja možganov, tudi medijskega, je prepričan Kuštrin.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...