Boštjan SmoleBoštjan Smole

Dars izbral graditelje za avtocesto Draženci-Gruškovje

| 27.05.2015, 09:14 Petra Stopar

Prvi del odseka med Draženci in Gruškovjem bo za dobrih 56 milijonov evrov gradil konzorcij podjetij SGP Pomgrad, Gorenjska gradbena družba, CGP Novo mesto in Cestno podjetje Ptuj. Začetna gradbena dela na drugem delu odseka pa bodo pripadla družbi Euro Asfalt iz Sarajeva za dobrih šest milijonov evrov.

Družba za avtoceste RS (Dars) je uresničila napovedi in še v tem mesecu izbral izvajalca del za avtocestni odsek Draženci-Gruškovje, ki je trenutno izredno nevaren in predstavlja edinih nedokončanih trinajst kilometrov na 2300 kilometrov dolgem odseku med Hamburgom in Solunom. »Z dokončanjem trinajst kilometrov dolgega odseka avtoceste Draženci -Gruškovje in izgradnje državne ceste v dolžini 13,7 km bo vzpostavljena celovita avtocestna povezava z Avstrijo in Hrvaško in ena od ključnih povezav v smeri severozahod-jugovzhod,« je o nujnosti projekta povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič na aprilskem kongresu v Portorožu.

Poleg avtoceste je tako v načrtu še državna cesta, a najprej k avtocesti. Na razpis za gradnjo le-te je prispelo trinajst ponudb, izmed katerih je komisija Darsa za najugodnejšo izbrala ponudbo konzorcija SGP Pomgrad, Gorenjske gradbene družbe, CGP Novo mesto in Cestno podjetje Ptuj, ki je bila po navedbah Darsa tudi popolna, čeprav je bila za šest milijonov evrov dražja od ponudbe konzorcija Impressa in Kolektor Koling iz Italije. Slednja po oceni Darsa ni izpolnjevala pogojev iz razpisne dokumentacije. V Kolektor Kolingu po poročanju TV Slovenija že pripravljajo pritožbo, vse glasnejši pa so očitki, da je bil murskosoboški Pomgrad izbran po pritiskih lobijev, saj so sredi postopka na Darsu zamenjali predsednico razpisne komisije. Poleg tega naj bi bil eden od članov nadzornega sveta Darsa poslovno povezan z izbranim ponudnikom. A direktor projektov na Darsu Bogdan Vrezner je za nacionalno televizijo zatrdil, da pritiskov niso čutili.

Za začetna gradbena dela drugega odseka so bile ponudbe bolj blizu, in sicer se je ponujena cena gibala med 6,2 milijona evrov, kolikor je ponudil izbrani Euro Asfalt, do 8,4 milijona evrov, kolikor je ponudil konzorcij podjetij Colas Hungaria, Colas Hrvaška in Asfalti Ptuj. Razpis za glavna gradbena dela v tej etapi bo objavljen v kratkem.

A kot rečeno, se bo gradnja ob napovedani pritožbi Kolektor Kolinga zavlekla še za nekaj mesecev.

Odsek Gruškovje - Draženci
Odsek Gruškovje - Draženci © DARS

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...