Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Zdravniki vztrajajo pri napovedani stavki

Slovenija | 26.05.2015, 18:36

V sindikatu Fides vztrajajo pri napovedani četrtkovi stavki zdravnikov. Preprečil bi jo lahko le dogovor z vladno stranjo, s katere pa, kot pravijo, na njihovo napoved stavke sploh ni bilo nobenega odgovora. Čeprav so se v zadnjem času dvakrat obrnili tudi na kabinet predsednika vlade, po njihovih besedah dialog ni bil vzpostavljen.

Kot je ob predstavitvi poteka stavke dejal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin, ne skrivajo, da zahtevajo višje plače, a motiv za stavko je širši. Pojasnil je, da gre v bistvu za boj za pravice pacientov in ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Zato je tudi v pogovoru za naš radio poudaril: "S to stavko ne želimo škodovati pacientom. Razlikujemo se od večine sindikatov, saj smo reformni sindikat, želimo spremembe."

Dialog z vladno stranjo je bil po Kuštrinovih besedah v zadnjih sedmih mesecih na najnižji stopnji do zdaj. "Razen ministra Koprivnikarja, ki redno odgovarja na naše dopise o spremembah plačnega sistema, ni nobenega odziva. Zato ocenjujemo, da bo stavka, za katero upamo, da jo bodo pacienti razumeli, spodbuda, da se bo politika streznila in spoznala, da je treba nekaj narediti."

Vsem bolnikom, ki bi bili v četrtek zaradi stavke deležni nevšečnosti, se v sindikatu Fides vnaprej opravičujejo. In katerih pacientov ne bodo ali katere bodo obravnavali? Kot pojasnjuje podpredsednik Fidesa Damjan Polh, bo za nujne primere poskrbljeno, prav tako za nosečnice in porodnice, mlajše od 18 let in starejše od 65 let. Odpovedali bodo nekatere nenujne storitve. "Vse odpovedi nenujnih storitev naj bi izpeljali strogo po pravilih vodenja čakalnih sistemov. Ne bi radi, da bi se v čakalnih sistemih naredile nepravilnosti, da bi bili pacienti, ki bi na dan stavke odpadli, prenaročeni v prihodnost in bi na njihov račun prišli drugi pacienti," je dodal. Ponovil je tudi, da bodo opravljeni vsi nenujni pregledi in posegi za osebe do 18. in nad 65. letom starosti. "Bodo opravljeni, vendar bo vrstni red naročenih pacientov najverjetneje malo pomešan, prav tako se ne bomo strogo držali vseh predvidenih urnikov čakanja in maksimalno dovoljenega čakalnega časa." Gotovo pa bodo opravljene vse storitve, brez katerih bi prišlo do nepopravljivega poslabšanja zdravstvenega stanja pacienta.

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da bodo ponekod na Polikliniki zmanjševali število kontrolnih ambulant, za otroke bodo ambulante delovale nemoteno, prav tako urgentne primere, ostale pa so prenaročili za naslednje dni. Zagotavljajo tudi, da bo delo brez zapletov potekalo na Pediatrični kliniki. Bodo pa zdravniki polno delali na Onkološkem inštitutu. Na spletni strani so zapisali, da stavkovne zahteve podpirajo, vendar bo zaradi narave dela tudi v času stavke to potekalo brez sprememb na posameznih oddelkih.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...