Alen SalihovićAlen Salihović
Policija (foto: Nika Gorenc)
Policija

Policija zaposlene na nevrološki kliniki poziva k pomoči pri preiskavi

Slovenija | 26.05.2015, 17:50

Na policiji so se zaradi velikega zanimanja za preiskavo, povezano z dogajanjem na ljubljanski nevrološki kliniki in njenim nekdanjim zdravnikom Ivanom Radanom, odločili stopiti pred javnost. Pojasnili so, da preverjajo vsak podatek, ki pride do njih. Obenem so pozvali zaposlene v omenjeni zdravstveni ustanovi, ki karkoli vedo, naj pomagajo resnici na dan.

V zadnjih dneh se v povezavi z dogajanjem na ljubljanski nevrološki kliniki in primerom Radan v javnosti pojavljajo različne izjave. Podatkov je vse več, zato je po besedah Boštjana Lindava z Generalne policijske uprave izredno širok tudi krog preiskave. "Informacije prihajajo, ali so povezane z umori ali s čim drugim, ne morem povedati. Vsaka informacija je dobrodošla, vzamemo jo resno, preverjanja se lotevamo strokovno in odgovorno."

V Radanovem primeru je bila policija o prvih sumih kaznivih dejanj obveščena konec lanskega decembra. Lindav je ob tem ponovil že znana dejstva: da je bila podana ovadba proti eni osebi za več kaznivih dejanj in da je osumljenec po zaslišanju pred preiskovalno sodnico v priporu. O ostalih nepravilnostih v omenjeni zdravstveni ustanovi podatke na policiji še zbirajo. "Kriminalisti intenzivno preverjajo vse informacije o sumih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, preverjamo tudi določene nepravilnosti odgovornih oseb." Ali so vpleteni še nekateri zdravniki in tudi medicinske sestre Lindav ni ne potrdil ne ovrgel. "Imamo podane določene okoliščine, sum, da so bila storjena določena kazniva dejanja, ki jih bodo kriminalisti preverili. Če bo podan utemeljen sum, bodo sledile kazenske ovadbe."

Na policiji se zavedajo, da javnost želi odgovore, a podrobnosti ne morejo razkrivati. 2Ponavljam, kriminalistična preiskava je v teku. Delo je zahtevno. Vsako pojasnjevanje o vrsti ter metodah in taktiki pridobivanja dokazov lahko ogrozi nadaljnje postopke." Ne le interes preiskave, razlog sta tudi obzirnost do domnevnih žrtev in razumevanje položaja njihovih svojcev. "Verjamemo, da boste razumeli," je še dodal.

Lindav je pojasnil tudi, da je policija dolžna odkrivati in preiskovati kazniva dejanja ter prijemati njihove storilce, a nikakor ni pristojna za odkrivanje sistemskih nepravilnosti in nepravilnosti v sistemu nadzora pri ostalih organih, "razen če nepravilnosti že same po sebi vsebujejo znake kaznivega dejanja in je za to podana ustrezna stopnja suma". V tem primeru bo, tako Lindav, odločilno vlogo odigrala zdravstvena stroka. "Zato vse zaposlene na nevrološki kliniki, ki bi imeli kakršnekoli podatke in posnetke, pozivam, naj jih odstopijo policiji," je povabil k pomoči pri preiskavi.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...