Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Mačkošek za utrditev položaja GZS nasproti vladi in sindikatom

Politika | 22.05.2015, 11:05 Petra Stopar

Novi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je glavni direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek. Doslej je mesto predsednika zasedal Samo Hribar Milič, ki je hkrati deloval tudi kot generalni direktor.

Na včerajšnjih volitvah na Gospodarski zbornici je za Mačkoška, ki je bil edini kandidat, glasovalo vseh 84 članov skupščine. Po izobrazbi strojnik je pred tridesetimi leti vstopil v vodstvo tedanje Železarne Štore, kasneje je bil direktor ITRO Štore in nato glavni direktor današnjega podjetja Štore Steel. GZS ga je pred štirimi leti nagradila za izjemne dosežke.

Poudaril je, da je treba zbornici vrniti ustrezno mesto, saj da sta glas države in glas sindikatov trenutno močnejša od glasu gospodarstva. »Dveletni mandat je seveda kratko obdobje. Ne delam si utvar, da je možno v tako kratkem obdobju narediti velike, revolucionarne korake,« je dejal po izvolitvi. Zavzel se je za ohranitev prostovoljnega članstva ter napovedal odprodajo nepotrebnega premoženja zbornice, a le z jasnim dogovorom pred prodajo, za kaj bodo ta denar namenili. Med drugim je omenil možnost, da bi se članarina v zbornici štela v davčno olajšavo.

Na vprašanje, kaj mora vlada ukreniti za izboljšanje poslovnega okolja slovenskega gospodarstva, je odgovoril: »Razbremenitev dela, konkurenčni pogoji, ki jih potrebujemo za uspešno izvozno gospodarstvo, kajti le primerljivi pogoji poslovanja, kot jih imajo naši konkurenti v tujini, predvsem na zahodu, takšne pogoje si želi slovensko gospodarstvo. V nasprotnem primeru uspešne zgodbe, ki se je začela v lanskem letu, ne bo možno nadaljevati.«

Direktor Hribar Milič se je o izzivih, ki čakajo predsednika, strinjal, da je treba utrditi glas gospodarstva proti vladi, strankam in sindikatom. O vnovični ločitvi funkcij pa je povedal, da je tudi po Evropi praksa, da so na funkciji predsednika zbornic ugledni gospodarstveniki, ki delujejo neprofesionalno. Glede svoje prihodnosti Hribar Milič poudarja, da je še vse odprto. Njegov mandat se izteče čez slab mesec, naprej pa bodo zadeve v rokah novega upravnega odbora. Mačkošek bo dveletni mandat uradno nastopil v ponedeljek in obljublja, da bo deloval kot dober in pošten predsednik te največje prostovoljne asociacije slovenskih podjetij.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.