Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Stiske v Mariboru so se ne le povečale, temveč v mnogih primerih poglobile

Cerkev na Slovenskem | 21.05.2015, 12:19 Marta Jerebič

Revščina v Mariboru se povečuje, opozarjajo na Nadškofijski karitas Maribor, kjer so danes predstavili delo in pomoč socialno najbolj ogroženim ter delovanje Ljudske kuhinje Betlehem, ki tople obroke omogoča že pet let.

Ljudsko kuhinjo Betlehem v Mariboru vsak dan obiskuje od 60 do 70 ljudi. »Ljudska kuhinja Betlehem – Hiša kruha bi lahko dnevno sprejela do 150 oseb, ampak zaradi finančnih sredstev ne zmoremo,« je povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor, Branko Maček. Sprva je bilo 175 uporabnikov te kuhinje, lani so jih našteli že 214. Leta 2013 so zabeležili skoraj 21.000 obiskov, lani približno 20.500, letos pa so jih zabeležili že 8 tisoč. »Vedno več je upokojencev, za konec tedna in med počitnicami pa tudi starši z otroki, ko so doma in nimajo v šoli toplega obroka.« V petih letih delovanja ljudske kuhinje je bilo tako razdeljenih že skoraj 100.000 kosil.

Nadškofijska karitas Maribor je v letošnjem letu 211 najbolj socialno ogroženim ljudem finančno pomagala tudi pri plačilu elektrike, ogrevanja in najemnine. Več kot 2000 družinam in posameznikom so izdali pakete s hrano, razdelili so tudi 800 paketov z oblačili. Za vse programe pomoči so skupaj v prvih štirih mesecih letošnjega leta namenili skoraj 133.000 evrov.

Na Nadškofijski karitas Maribor ugotavljajo, da so se stiske ne le povečale, temveč v mnogih primerih poglobile. »Opažamo, da je revščine vsak dan več. Ljudem, ki ne morejo plačati plačati položnic, se obresti samo povečujejo. Ni delovnih mest. Vedno več je tistih, ki niso samo na Zavodu za zaposlovanje, ampak prejemajo samo pomoč iz Centra za socialno delo,« je še povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor, Branko Maček.

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.