Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Dan ljubezni bo Slovence povezal v prepevanju

Slovenija | 22.05.2015, 08:30 Petra Stopar

Pred leti se je porodila ideja, da bi se, tako kot se en dan v letu za eno uro združimo v akciji ugašanja luči z namenom varovanja okolja, prebivalci Slovenije združili tudi v prepevanju, ob isti uri, a na različnih krajih. Namen: poudariti vrednoto ljubezni in povezanosti.

„Že nekaj časa se vse okoli nas ljudje počutijo vse slabše, različni pritiski v obliki slabih novic – od doma, iz tujine – zmanjšujejo optimizem in voljo do življenja. V družbi je čutiti pomanjkanje skupnih vrednot in ciljev. Zdi se, da se ne moremo zediniti in združiti na področjih, ki so pomembna za prihodnost nas in naših otrok. Zato smo želeli ta trenutek ustaviti z dogodkom 23. maja, se uglasiti skozi osnovno vrednoto, ki je ljubezen, in pokazati sebi, okolici in svetu, da znamo, želimo in zmoremo,“ so zapisali organizatorji akcije.

V soboto ob 18. uri se bo tako prepevalo skupno pesem, za katero so pobudniki projekta izbrali Dan ljubezni skupine Pepel in kri. Poleg posameznikov se ji pridružujejo tudi vzgojno-varstvene ustanove, kot so vrtci in šole. „Nekaj se jih je prijavilo, sodelujejo pa na različne načine, kar nas zelo veseli. Nekateri, na primer na OŠ Danile Kumar v Ljubljani, so pripravili medgeneracijski koncert, v OŠ Valentina Vodnika v Ljubljani bo sodelovala celotna razredna stopnja, saj bodo vsi hkrati že dopoldan zapeli. Največ aktivnosti bodo izvajali na OŠ Tabor v Logatcu, kjer bodo prav vse aktivnosti tega dne posvetili ljubezni,“ so še dodali. Zakaj ravno največ aktivnosti v Logatcu? Ker je ideja o Dnevu ljubezni nastala že pred leti, dozorela pa ob 100. obletnici Pihalnega orkestra Logatec.

K sodelovanju v prepevanju pesmi so vabljeni vsi, ob tem pa se prijavijo na naslovu 1.danljubezni@gmail.com.

Osrednje prizorišče Dneva ljubezni v Logatcu, 23. maj 2013; foto: Andrej Korenč
Osrednje prizorišče Dneva ljubezni v Logatcu, 23. maj 2013; foto: Andrej Korenč © Andrej Korenč; www.dan-ljubezni.si

Pobudnik Dneva ljubezni je bila 100. obletnica Pihalnega orkestra Logatec; foto: Andrej Korenč
Pobudnik Dneva ljubezni je bila 100. obletnica Pihalnega orkestra Logatec; foto: Andrej Korenč © Andrej Korenč; www.dan-ljubezni.si

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...