Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Družinski zdravniki opozarjajo na preobremenjenost in izgorelost

Slovenija | 23.05.2015, 14:45

Družinskih zdravnikov pri nas močno primanjkuje, zato na delovnem mestu izgorevajo. Študenti medicine se posledično raje odločajo za ostale specializacije, številni že izobraženi odhajajo v tujino. Ob svojem svetovnem dnevu, ki so ga zaznamovali v preteklem tednu, so naši družinski zdravniki pozvali politiko, naj sprejme strategijo, da bo ta poklic privlačnejši.

Zdravnik v Zdravstvenem domu Ljubljana Rok Ravnikar opozarja, da se Slovenija med evropskimi državami uvršča na rep po številu družinskih zdravnikov na prebivalca. Če je cilj, kar je ponekod v tujini tudi standard, da družinski zdravnik v enem dnevu obravnava med 15 in 20 bolnikov, jih v Sloveniji povprečno med 40 in 45. Največja težava družinskih zdravnikov pri nas sta tako prevelika obremenjenost in premalo prostega časa.

"Če bi v nekaj letih uspelih zagotoviti vstop še nekaj sto zdravnikov družinske medicine v sistem in jih za 30 odstotkov razbremenili, bi se tudi približali standardom in normativom, ki smo si jih kot stroka zadali v sodelovanju s politiko. Verjamemo tudi, da bi se s tem rešila velika večina problemov." Ravnikar pojasnjuje, da je stroka storila, kar je lahko, velik dolg po njegovih besedah ostaja na strani države.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...