Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Velov: Na sposobnost za vožnjo ne vplivajo samo leta

Slovenija | 23.05.2015, 12:30

Ob porastu števila primerov voženj v nasprotno smer na avtocestah je v javnosti slišati predvsem, da so zanje večinoma krivi starejši vozniki, ki niso več sposobni za vožnjo. Prav v začetku minulega tedna je na delu ljubljanske obvoznice od Golovca proti Zalogu nesrečo zaradi vožnje v nasprotno smer povzročil 78-letnik, trčil je v tri pravilno vozeča vozila, ena oseba se je lažje poškodovala. A direktor agencije za varnost prometa Igor Velov opozarja pred posploševanjem. Prepričan je, da višja starost ne pomeni nujno tudi slabših voznih sposobnosti. Krivdo tako pripisuje predvsem različnim zdravstvenim težavam, ki niso nujno povezane z leti.

Podaljševanje vozniških dovoljenj starejšim za krajše časovno obdobje ne bi rešilo težave z vožnjami v nasprotno smer, meni Velov. "Imamo ljudi, ki so stari 60, 65 let, in so v boljši kondiciji kot nekdo, ki je star 35." Več pristojnosti in odgovornosti pri podaljševanju vozniških dovoljenj bi morali imeti, tako Velov, osebni zdravniki. "To so zdravniki, ki najbolj poznajo svoje paciente. Oni bi morali skrbeti zato ter tudi dajati pobude za omejitev, odvzem ali podaljšanje." Ko gre za podaljševanje vozniških dovoljenj, se ljudje obračajo k specialistom medicine dela, prometa in športa, ki pa nimajo vpogleda v bolezensko stanje voznikov, kot sta na primer demenca ali sladkorna bolezen. A omenjeno lahko na sposobnost vožnje vpliva precej bolj kot na primer slab vid.

V javnosti se v zadnjem času pojavljajo tudi pobude, da bi vožnjo v nasprotno smer omejili z različnimi ovirami na avtocestnih izvozih. Velov se z njimi strinja le deloma. "Tisti, ki želijo v nasprotno smer zapeljati namerno, take ovire ne ustavijo. V nekaterih primerih vozniki obrnejo šele na avtocesti, potem ko so nanjo zapeljali pravilno." Pred postavitvijo kakršnihkoli ovir bi bilo treba po njegovih besedah dobro premisliti.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...