Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Predstavitev knjige Črna maša

Slovenija | 29.05.2015, 12:43 Rok Mihevc

Založba Družina je predstavila novo knjigo Črna maša in odprla razstavo oziroma spominsko meditacijo Iz globočine. Knjiga avtorja Tineta Debeljaka je prvič izšla v Argentini leta 1949, ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne pa je doživela ponatis.

Knjiga Črna maša je prvo leposlovno delo povojne emigracije v Argentini. V 3 tisoč 500 verzih je izražena bolečina ob grozi povojnih pobojev, hkrati pa tudi pretresljivo pokaže poti do sprave in odpuščanja. Knjiga se začne z romanjem na Brezje, saj se vsi emigranti niso doživljali kot begunci, temveč kot romarji, je pojasnila Marija Stanonik.

Tine Debeljak se je pod knjigo podpisal s psevdonimom kot Jeremija Kalin in že z imenom nakazal na svetopisemsko izročilo, na katerega se je oprl v delu, sicer pa je posegel tudi v mitološkost in teologijo. Eno izmed sporočil njegovega dela je, da njihova smrt vseh žrtev upora proti okupatorju in revoluciji ni več skrivnost. Stanonikova je poudarila, da to ni ideološko, temveč estetsko besedilo, ki bi ga lahko preučili tudi literarni zgodovinarji. »Če bi pesnitev ne bila tako zelo prežarjena z upanjem in odrešenjskim sporočilom svete daritve, bi bila ena sama strahotna balada.« Po mnenju Justina Stanovnika je Debeljakovo delo počastitev spomina na bolečino, ki je povezana z osnovno bitjo sveta, kar je tudi bistvo krščanske vere.

Na predstavitvi knjige je bila tudi hči Tineta Debeljaka, ki je povedala, da so bili odlomki Črne maše uporabljeni že leta 1946 na žalnih proslavah v taboriščih. V Sloveniji jo je leta 1990 prva ponatisnila založba Karantanija. Nato je vsem odgovornim za izdajo knjige podarila skice za lesoreze, o katerih je spregovoril Milček Komelj. Opisal je delo in življenje slovenske slikarke in ilustratorke Bare Remec, katere sestra Vera je bila Debeljakova žena. Njeni lesorezi so prepojeni z močno izraznostjo in bolečino, ta je vidna tudi v podobi Marije Pomagaj.

Povejmo še to, da je razstava v Galeriji Družina na Krekovem trgu odprta do 13. junija.

vir: Druzina.si

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.