Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
KGZS (foto: ARO)
KGZS

V korist slovenske pridelave hrane

Kmetijstvo | 27.05.2015, 11:56

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je danes v Državni zbor vložila dve zakonodajni pobudi skupaj s podpisi podpore. Gre za spremembo Zakona o dohodnini in Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov.

"Na Kmetijsko gozdarski zbornici smo zbrali zadostono število podpisov podpore za vložitev Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov ter Zakona o dohodnini. Ta dva zakona smo danes vložili v parlamentarno proceduro in zdaj je na poslancih, da ta dva zakona sprejmejo..." je ob vložitvi povedal predsednik KGZS Cvetko Zupančič, ki je prepričan, da so s pomočjo svojih članov in drugih volivcev naredili prvi korak k sprejemanju kmetijstvu bolj prijazne zakonodaje.

Predlog spremembe Zakona o dohodnini prinaša dve rešitvi. Najprej ukinja prag za obvezni vstop v računovodstvo, ki je zdaj postavljen na 7.500 EUR, kar pomeni, da bodo lahko vsi kmetje obdavčeni po katastrskem dohodku. Prav tako sprememba zakona predlaga, da bi bila iz obdavčitve izvzeta t.i. zelena komponenta subvencij, kot je to praksa v ostalih evropskih državah.

Glede predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije pa si predvsem prizadevajo za spremembo sestave Sveta zavoda in sicer želijo doseči, da bi v tem organu sedeli trije predstavniki kmetov, ki do zdaj v njem niso sodelovali. Zbornica tudi želi, da bi se popolnoma na novo oblikovalo obvezno načelo določitve vrstnega reda med enakovrednimi prednostnimi upravičenci pri najemu skladovih kmetijskih zemljišč. "Nasprotujemo zdajšnjemu načinu, ko morajo enakovredni prednostni upravičenci za najem zemljišča med seboj tekmovati, kdo ponudi najvišjo najemnino. To vodi v iz črpavanje slovenskih kmetij," pravi direktor zbornice Branko Ravnik.

Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.