Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek pri sveti maši na praznik binkošti (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek pri sveti maši na praznik binkošti

Papež: Svet potrebuje darove Svetega Duha

Svet | 24.05.2015, 16:31 Petra Stopar

Na binkoštni praznik je papež Frančišek v baziliki sv. Petra v Vatikanu vodil slovesno evharistično bogoslužje. Zatem je z okna apostolske palače nagovoril množico, ki se je kljub slabemu vremenu zbrala na vatikanskem trgu. Tako pri sveti maši kot v opoldanskem nagovoru je z veliko svežino in pronicljivostjo približeval posamezne razsežnosti delovanja Svetega Duha in spodbujal k uravnavanju našega življenja v skladu z njim.

Papež je v nagovoru med sveto mašo priklical v spomin opis prihoda Svetega Duha na binkoštni dan. Prej boječim apostolom je Sveti Duh s svojim vdorom v njihov razum in srce vlil takšno moč in pogum, da so začeli neustrašno oznanjati ljudem različnih jezikov, ki pa so jih vendarle vsi razumeli v svojem. Spomnil je, da je z apostoli bila tudi Marija, Jezusova Mati in njegova prva učenka ter hkrati mati zdaj porajajoče Cerkve. S svojim mirom, smehljajem in s svojo materinskostjo je spremljala veselje mlade neveste, Jezusove Cerkve.

Za tem je sveti oče spomnil, da nas Sveti Duh vodi k vsej resnici in da prenavlja tudi vse obličje zemlje. Ker je Božji Duh hkrati Duh stvarjenja, je tudi spoštovanje do stvarstva zahteva naše vere. Vrta, ki v njem živimo, ne smemo izkoriščati, temveč obdelovati in spoštovanjem varovati. To pa je mogoče le, če se zemeljski Adam, pusti prenoviti Svetemu Duhu, če se pusti znova izoblikovati Bogu Očetu po vzorcu Kristusa, novega Adama. Takrat bomo prenovljeni po Božjem Duhu lahko živeli v svobodi njegovih otrok in v harmoniji z vsem stvarstvom. V vsaki stvaritvi bomo odkrivali odsev Stvarnikove lepote.

Nato je papež Frančišek dejal, da svet potrebuje ljudi, ki niso zaprti sami vase, temveč so polni Svetega Duha. „Zaprtost pred Svetim Duhom ni samo pomanjkanje svobode, temveč je tudi greh. Obstaja veliko načinov zapiranja pred Svetim Duhom, kot je na primer zapiranje v koristoljubno sebičnost, v zakrknjen legalizem, kot je to bila drža učiteljev postave, ki jih je Jezus poimenoval hinavce, ali pa pozabljanje tega, kar je Jezus učil, ter tudi če krščanskega življenja ne živimo kot služenje, temveč za svojo korist,“ je pojasnil.

V nadaljevanje je še dejal, da svet potrebuje pogum, upanje, vero, vztrajnost in Kristusovih učencev. Svet namreč potrebuje sadove in darove Svetega Duha „ljubezen, veselje, mir, velikodušnost, dobrohotnost, dobroto, zvestobo, krotkost, samoobvladovanje“. Dar Svetega Duha je bil v obilju dan Cerkvi in vsakemu od nas, da bi živeli v pristni veri in dejavni ljubezni ter bi tako spodbujali napredovanje sprave in miru. Okrepljeni z Duhom, ki vodi, ki prenavlja vso zemljo, ki nam daje številne darove, se zmoremo brez popuščanja boriti proti grehu in pokvarjenosti, ki se dan za dnem širi po svetu, ter se v Svetem Duhu s potrpežljivo vztrajnostjo posvečati delom pravičnosti in miru.

Po opoldanskem nagovoru je papež vernike seznanil z beatifikacijo Oskarja Romera v Salvadorju ter sestre Irene Stefani, misijonarke v Keniji. Izrazil pa je tudi zaskrbljenost zaradi dogajanja v Bengalskem zalivu in Andamenskem morju ter opozoril na trpljenje številnih migrantov.

Svet, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.