Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Papež z italijanskimi policisti (foto: Radio Vatikan)
Papež z italijanskimi policisti

Papež državni policiji: Policist služi skupnosti, državi in človeštvu

| 21.05.2015, 18:21 Rok Mihevc

Papež Frančišek se je danes srečal s svojci policistov, ki so izgubili življenje med opravljanjem svoje službe pri italijanski policiji, ter policisti, ki so na delovnem mestu bili težko ranjeni. Zahvalil se jim je za pričevanje o krščanskem upanju in za navezanost na ustanove ter njihovo poslanstvo. Mnogi so namreč želeli nadaljevati delo svojih sorodnikov ter se pridružili policiji.

Poklic policista je poslanstvo

»Vsak poklic prispeva k dobremu vseh in, če se ga opravlja s predanostjo in ljubeznijo, pomaga k rasti oseb in družbe,« je zatrdil papež. Med različnimi poklici se poklic policista kaže kot »pristno poslanstvo«: vsebuje sprejemanje in prakticiranje drž in vrednot, ki so posebnega pomena za civilno življenje. »Vaše poslanstvo zahteva pogum za pomoč tistemu, ki se nahaja v nevarnosti, in za zaustavitev napadalca,« jim je dejal sveti oče in poudaril, da jim je skupnost dolžnica za možnost urejenega in svobodnega življenja, ki je varno pred nasilneži in pokvarjenci.

Vsako žrtev bo Gospod nagradil

Življenje, ki si prizadeva na tej ravni in je naravnano na te ideale, ima po Frančiškovih besedah »veliko vrednost pri Gospodu«. Vsaka žrtev, ki je sprejeta iz ljubezni do dobrega, bo nagrajena, je zagotovil papež in se pri tem obrnil predvsem na svojce žrtev nasilnežev, ki v policistih vidijo največjo oviro in se zato pogosto usmerijo ravno proti njim.

Vsak, ki pogumno služi skupnosti, ob težavah in nevarnostih naleti tudi na »zelo plemenito samouresničitev, saj hodi po poti našega Gospoda, ki hoče služiti in ne, da se mu služi«. Papež Frančišek je poudaril, da »kdor dan za dnem prevzame resnost in obveznost svojega dela in to dá na razpolago skupnosti, predvsem tistemu, ki je v nevarnosti ali se znajde v zelo velikih težavah, 'izstopi' proti bližnjemu in mu služi. Ko deluje na ta način, uresničuje lastno življenje, tudi ob možnosti, da ga izgubi, kakor je to stori Jezus, ko je umrl na križu.« Samo tako, da motrimo Jezusa na križu, lahko najdemo moč za odpuščanje in tolažbo, da bodo tudi naši križi odrešeni z njegovim in da bosta zato vsaka žrtev in vsaka drama našli v Njem odkupitev in odrešenje.

Policisti služijo državi in človeštvu

Papež je nadaljeval, da je pričevanje o krščanskih vrednotah še bolj zgovorno v tem času, ko velikodušnemu zagonu mnogih oseb, pogosto ne sledi zmožnost, da bi ga usmerile v dosledno in trajno zavzemanje. V našem času se je namreč lažje zavzemati glede česa provizoričnega in delnega. »Nasprotno pa delo, ki ga opravlja policija, izpostavlja nekaj, kar je trpežno skozi čas, kar kljub spreminjanju naključnih situacij predstavlja stalnico, ki gre skozi različne dobe: to je zagotavljanje vsem državljanom zakonitost in red, s temi dobrinami pa tudi možnost uživanja vseh ostalih.«

V nadaljevanju je Frančišek izpostavil pomemben prispevek policije glede beguncev, ki prihajajo v Italijo in iščejo zatočišče pred vojnami in preganjanji. »Ste v prvi vrsti tako pri začetnem sprejemanju migrantov kot pri zoperstavljanju brezvestnim trgovcem z ljudmi.« Policisti se pri tem delu odlikujejo po duhu služenja človeštvu. K temu jih poleg zakonskih pravil in odredb spodbuja »moralni imperativ delati dobro, rešiti čim več ljudi in ne varčevati z močmi in časom pri tem delu«.

Sveti oče je policiste in policistke spodbudil, naj so ponosni na svoje delo in naj nadaljujejo s služenjem državi, vsakemu državljanu in vsaki osebi, ki je v nevarnosti. »V varovanju šibkih in zakonov boste našli najresničnejši smisel svojega služenja ter boste zgled državi, ki potrebuje osebe, ki ji služijo nesebično, velikodušno in neprestano,« je še dejal papež.

vir: Radio Vatikan

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...