Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pazimo na čebele (foto: ARO)
Pazimo na čebele

20. maj - Svetovni dan čebel

Kmetijstvo | 20.05.2015, 07:30

Slovenski čebelarji danes praznujejo svoj praznik, s katerim obeležujejo spomin na rojstni dan Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva, in opozorijo na pomen čebel. Letos praznik prinaša še posebno veselje, saj je država zagnala kampanjo za razglasitev tega dne za svetovni dan čebel.

Slovenija je na zadnjem zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju predstavila pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Kot je po zasedanju poudaril kmetijski minister Dejan Židan, celotna Evropa pobudo podpira, čebelarji pa se ne slepijo, da jih čaka še veliko naporov da bo tudi Organizacija združenih narodov prisluhnila njihovi pobudi. Predsednik čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pravi, da slovenski čebelarji današnji rojstni dan Antona Janše, pionirja modernega čebelarstva, že trinajst let obeležujejo s čebelarskim praznikom ter dodaja: "Prepričan sem, glede na široko podporo v Evropski uniji, da bodo čebele dobile svoj svetovni dan in bomo Slovenci v roku dveh let lahko rekli, da smo pobudo o čebelarskem praznovanju uspešno ponesli v svet!"

Z razglasitvijo svetovnega dne čebel želi naša država izpostaviti pomen teh najpomembnejših opraševalk za kmetijstvo, okolje in zdravje. Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo namreč ocenjuje, da 71 od 100 najpomembnejših kmetijskih rastlin oprašijo čebele, ki tako pomembno prispevajo k svetovni preskrbi s hrano. Včerajšnje praznovanje v Žirovnici in današnji rojstni dan Antona Janše sta torej zaznamovana prav z prizadevanji, da bi 20. maj postal Svetovni dan čebel.

Slovenski čebelarji že od leta 2003 praznujejo svoj čebelarski praznik, vsako leto pa ga obeležijo v drugem kraju. Letošnje praznovanje bo v soboto v Cerknici in ima še poseben čar, saj si slovenski čebelarju skupaj z vlado prizadevajo, da bi Združeni narodi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel.

Slovenski čebelarji, ki jim v zadnjih letih velike težave povzroča slabo vreme, pa tudi zajedalec varoja, so po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo leta 2010 pridelali 1910 ton medu, leta 2011 je ta količina upadla na 1673 ton, leta 2012 se je okrepila na 2472 ton, leta 2013 pa je zdrsnila na 1031 ton.

Lani so po podatkih ČZS proizvedli le še okoli 470 ton medu. Letošnja letina bi lahko bila glede na boljše vremenske razmere ugodnejša.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...