Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Papež razglasil štiri svetnice

Cerkev po svetu | 17.05.2015, 15:17 s. Brigita Zelič

Z današnjim dnem je Cerkev bogatejša za štiri nove svetnice. Papež Frančiške je med slovesnim evharističnim bogoslužjem, darovanim na Trgu sv. Petra v Vatikanu, razglasil za svete štiri redovnice in sicer: Marijo Kristino brezmadežnega spočetja, rojeno v Neaplju leta 1856; Marijo Alfonsino Danil Ghattas, rojeno v Jeruzalemu leta 1843; Marija Križanega Jezusa, poznano tudi pod imenom Mala Arabka, s svetnim imenom Mariam Baouardy, ki je bila rojena v Galileji blizu Nazareta leta 1846 ter Jeanne Émilie De Villeneuve, rojeno v Franciji leta 1811. Dve med njimi je k blaženim prištel sveti Janez Pavel II. in dve, zaslužni papež Benedikt XVI.

Papež Frančišek se je ob začetku nagovora med sveto mašo ustavil ob osrednjem sporočilu današnjih odlomkov Božje besede. Najprej je pojasnil, da je poslanstvo oznanjevanja evangelija, zaradi katerega je apostolskemu zboru bil pridružen Matija, treba živeti v povezanosti z apostoli in s skupnostjo, saj pri oznanjevanju ne gre za individualno nalogo. Tudi danes je naša vera tako v tesni povezavi s pričevanjem apostolov. V minevanju stoletij poteka skozi generacije kristjanov kot nepretrgana veriga. V nadaljevanju je sveti oče dejal, da je vsak Jezusov učenec poklican postati priča njegovega vstajenja...

Da bi se to uresničilo, pa je treba ostajati v vstalem Kristusu in v njegovi ljubezni, kot nas spominja prvo Janezovo pismo: „Kdor ostaja v ljubezni, ostaja v Bogu in Bog ostaja v njem“ (1 Jn 4,16). „Jezus je svojim učencem vztrajno ponavljal: „Ostanite v meni... Ostanite v moji ljubezni“ (Jn 15,4.9). To je skrivnost svetnikov: prebivati v Kristusu, združeni z njim kot mladike s trto, da bi obrodili bogate sadove (prim. Jn 15,1-8). Sad ni nič drugega kot ljubezen.

In prav ljubezen je bila glavna odlika današnjih štirih novih svetnic. Vsaka jo je na pristen način živela v svojem okolju in pričevala o povezanosti Jezusovih učencev. Iz nje so črpale vedno novo veselje v hoji za Kristusom po poti uboštva, devištva in pokorščine. Med novimi svetnicami na poseben način priteguje pozornost sestra Marija Baouardy, ki je v ponižnosti in nepismena bila sposobna izvrstno svetovati in s skrajno jasnostjo razlagati teološke pojme. To je v njej bil sad tesne povezanosti s Svetim Duhom. Še en sad Svetega Duha se je pokazal v tem, da je močno pripomogla k srečanju z muslimanskim svetom in k močnejši povezanosti z njim.

Po sveti maše je papež Frančišek pred opoldansko molitvijo imel še en kratek nagovor. V njem je najprej posebno pozornost namenil zastopstvom dežel, od koder izhajajo nove svetnice. Dejal je: „Ob koncu tega slavja želim pozdraviti vse vas, ki ste prišli počastit nove svetnice, zlasti uradne delegacije Palestine, Francije, Italije, Izraela in Jordanije.“ Prisrčen pozdrav je namenil tudi kardinalom, škofom, duhovnikom in duhovnim hčeram štirih svetnic. Zaželel je, da bi iz navdiha njihovega zgleda usmiljenja, ljubezni in sprave kristjani teh dežel z zaupanjem gledali v prihodnost in nadaljevali pot solidarnosti in bratskega sožitja.

Papež Frančišek je spregovoril še o včerajšnji beatifikaciji Luigija Caburlotta v Benetkah ter posebno pozornost namenil težkemu položaju v Burundiju. Prosil je za molitev, da bi zmogli napetosti rešiti brez nasilja in v odgovornosti za blagor vsega Burundija.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.