Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež tokrat o zapovedi ljubezni in hvaležnosti do mater

Svet | 10.05.2015, 15:43 Tone Gorjup

Papež Frančišek je dopoldne v zasebni avdienci v Vatikanu sprejel kubanskega predsednika Raula Castra. Opoldne se je pridružil vernikom na Trgu sv. Petra, z njimi razmišljal o nedeljskem evangeliju, zmolil „Raduj se!“ in jih povabil, naj zaploskajo materam, ki danes praznujejo „svoj“ dan.

Sveti oče je v opoldanskem nagovoru priklical v spomin Jezusove besede izrečene v dvorani zadnje večerje:„To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil“ (Jn 15,12), ki povzemajo vse, kar je naredil. In ob misli na skorajšnje darovanje življenja na križu, Jezus dodaja: „Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam“ (v. 13-14). Papež pojasnjuje, da je Jezus dal svoje življenje za prijatelje, ki ga niso razumeli, ki so ga v ključnem trenutku zapustili, izdali in zatajili. To dejstvo nam govori, da nas Jezus ljubi kljub temu, da mi njegove ljubezni ne zaslužimo. Jezus nam s tem kaže pot ljubezni, ki ni nekaj abstraktnega ali zunanjega, temveč se je najprej utelesila v njem in je zakonitost, ki je z ognjem Svetega Duha zapisana globoko v človekovem srcu (prim. Jer 31,33). In prav z močjo tega Duha, ki nam ga Jezus podarja, zmoremo tudi mi hoditi po njegovi poti.

V nadaljevanju je sveti oče dejal: „Ta Božja beseda nas torej kliče k medsebojni ljubezni tudi, ko se ne razumemo vselej, ko se ne strinjamo... A se krščanska ljubezen vidi prav v tem. Gre za ljubezen, ki se kaže v različnosti mnenj in značajev in je nova, ker jo obnavljata Jezus in njegov Duh. Je odrešena ljubezen, osvobojena sebičnosti. Je ljubezen, ki našemu srcu podarja veselje, kot pravi Jezus sam: „To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno“ (Jn 15,11).“ Zatem je pojasnil, da gre za številna velika in mala dejanja, kot je to bližina ostarelemu človeku, otroku ali bolnemu, osamljeni osebi ali nekomu, ki je v stiski, brez strehe nad glavo, brez dela ali pribežnik. Opoldanski nagovor je sklenil s povabilom k izrazom bližine, kakršno nas uči Jezus, kjer sta ljubezen do Boga in do ljudi vedno tesno povezani.

Zaploskajmo materam

Današnji Gospodov dan je v Sloveniji posvečen turizmu, na svetovni ravni gibanju za zdravje, marsikje po svetu - kakor tudi v Italiji - pa danes praznujejo materinski dan. Na to je spomnil tudi papež Frančišek po opoldanski molitvi in blagoslovu. Povabil je k ljubeči hvaležnosti do mater in zbranim na Trgu sv. Petra dejal, naj vsem materam prisrčno zaploskajo. Dodal je, da aplavz velja tako tistim materam, ki so prišle k opoldanski molitvi, kot tistim, ki so duhovno prisotne ali pa so že v večnosti. „Izročajmo jih Jezusovi Materi Mariji“, je dejal papež in Gospoda prosil, naj jih blagoslavlja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...