Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Zgodovinarka Griesser Pečar: Pri 9. maju gre za potvarjanje zgodovine

Slovenija | 07.05.2015, 17:02

Pred tako imenovanim dnevom zmage, 9. majem, so se slovesnosti začele v naši prestolnici. Uvod v sobotno dogajanje sta bili današnja proslava na Orlah in pohod ob žici na katerega so se najprej odpravili otroci. Zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar je v pogovoru za naš radio dejala, da gre pri slavljenju devetega maja za potvarjanje zgodovinskih dejstev.

Potvarjanju zgodovine smo po besedah zgodovinarke priča že ves čas. "Želijo nas prepričati, da se je narodnoosvobodilna borba borila za samostojno Slovenijo. To je potvarjanje zgodovine." Poudarila je, da je bilo dobro, da je nacistični režim propadel in da je bilo s tem konec vojne, "ampak samo del Evrope je bil resnično osvobojen, tisti del pa, ki je samo zamenjal totalitarni režim, namreč nacionalsocialistični v komunistični, pa ne more govoriti o tem, da so bili osvobojeni".

Na vprašanje ali bomo v prihodnjih dneh slišali še veliko potvarjanj zgodovine, je odgovorila pritrdilno. "Prav gotovo. Saj mi imamo še 27. april kot praznik, pa ne vemo kaj takrat praznujemo. Takrat ni bilo ne upora proti okupatorju in ne osvobodilne fronte. In takih potvarjanj je nešteto."

Znova je poudarila, da bi morali preprečiti uporabo nekdanjih komunističnih simbolov. "Mi bi morali prepovedati totalitarne simbole. Tako kot kljukasti križ, bi morali tudi tukaj poseči, pa vidimo, da se trenutno obračamo nazaj. Nismo imeli lustracije v Sloveniji in isti ljudje, ki so bili nosilci prejšnjega režima, so ostali na svojih položajih. V politiki, na sodiščih in univerzah, namesto, da bi se umaknili in prepustili mesto neobremenjenim ljudem. To se je dogajalo že takoj leta 1991. Nekateri so se seveda medtem umrli ampak njihovi somišljeniki so še vedno tu."

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...