Boštjan SmoleBoštjan Smole

VIDEO: Akcija Misijonskega središča Slovenije - Riž za življenje na Madagaskarju

Slovenija | 29.04.2015, 14:31

"V začetku letošnjega leta so Madagaskar prizadele poplave zaradi dolgotrajnih padavin. Uničene so hiše, uničen je pridelek riža. Ljudje se po vsaki poplavi trudijo, da bi rešili vsaj del pridelka. Vendar to ne bo dovolj za vsakdanji obrok riža. Hiše lahko počasi gradimo ali obnavljamo, lakota pa ne čaka in začne pri tistih najbolj nemočnih, pri otrocih," so zapisali v Misijonskem središču Slovenije.

Sporočilo Staneta Kerina, direktorja Misijonskega središča Slovenije

V glavnem mestu imajo morda to srečo, da je med njimi združenje AKAMASOA s Petrom Opeko na čelu. Ob obisku na Madagaskarju so mi povedali, da so k njim prišli ljudje, ki jim je voda uničila čisto vse. Še tisto skromno hišo, zgrajeno iz blata, jim je popolnoma uničilo. Rešili so lahko le golo življenje. V času največjih poplav in ciklonov je samo v glavnem mestu zaradi ciklona CHEDZA umrlo 68 ljudi. Ljudje so ostali brez vsega. Ko sem potoval proti jugu Madagaskarja, sem upal, da ne bo prehudo, ker so v januarju misijonarji poročali, da je veliko dežja. Misijonar Jože Adamič pa je bil zaradi velikih poplav nekaj dni celo popolnoma odrezan od drugih. Na ravnini pred krajem Manakara okoli misijona Marofary je bilo poplavljenih nekaj deset hektarjev riževih polj ravno v času obiska sredi meseca marca. Jože Adamič, ki je že nekaj desetletij na Madagaskarju, pravi, da do sedaj ni nikoli prosil za pomoč pri nakupu riža za lačne. Dejal je: »Letos bom pa moral prositi, ker bo lakota huda. Poplave so pobrale ves pridelek riža. Upali smo, da bo po januarskih poplavah konec dežja. Pa smo bili še večkrat poplavljeni. Prosim, pomagajte nam, da bomo lahko dali ljudem vsaj toliko, da bodo preživeli!« Kjerkoli delujejo naši misijonarji, bodo potrebovali pomoč za nakup riža. Predvideva se, da bo uničenega 80 % pridelka riža na področju cele države.

Uničene so hiše, uničen pridelek riža. Ljudje se po vsaki poplavi trudijo, da bi rešili vsaj del pridelka. Vendar to ne bo dovolj za vsakdanji obrok riža. Hiše že lahko počasi gradimo ali obnavljamo. Lakota pa ne čaka, lakota začne pri tistih najbolj nemočnih, pri otrocih. Nekaterim misijonarjem smo že pomagali, potrebovali pa bodo še precej pomoči, da bodo prebrodili nekaj mesecev. Za zdaj smo poslali pomoč za nakup 25 ton riža. Morda samo v razmislek: kilogram riža na Madagaskarju trenutno stane 0,50 €, se pravi manj kot en EVRO. In z enim kilogramom se lahko nahrani petčlanska družina. Do sedaj ste z veseljem pomagali in darovali za lačne. Prosimo, pomagajte tudi tokrat za nakup vsaj kakšnega kilograma riža. HVALA!

Vaše darove bomo z veseljem sprejeli. Lahko jih prinesete osebno v Misijonsko pisarno (Kristanova 1, 1000 Ljubljana), nas pokličete (01/300-59-50) ali napišete elektronsko sporočilo in prosite za položnico.

Podatki za nakazilo

Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana

Številka TRR: SI56 0201 4005 1368 933

BIC banke: LJBASI2X

Koda namena: CHAR

Namen nakazila: za lačne

Sklic oz. referenca: SI00 279001

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...