Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Domačija Šturmajce - Doživite dediščino naših prednikov!

Slovenija | 28.04.2015, 17:26 Nataša Ličen

Domačija Šturmajce se nahaja v Gorenji Kanomlji v občini Idrija. Dolina Kanomljice je pogreznjena med Vojskarsko in Krniško planoto v smeri tektonske prelomnice – znanega Idrijskega preloma. Kanomlja je bila prvič omenjena že leta 1335, ko je bilo zapisano, da je v vasi deset kmetij. Glede na njeno lego ob pomembni romarski in trgovski poti iz doline Idrijce čez Trnovski gozd na Goriško je velika verjetnost, da je bila ena izmed njih tudi samotna, a mogočna domačija premožnejšega kmeta, imenovana Šturmajce. Kot odličen primer ohranjene kulturne dediščine je bila leta 1986 zavarovana kot kulturni spomenik lokalnega pomena.

Okolica domačije s pripadajočimi poslopji, travniki, sadovnjaki in njivami, prav tako pa tudi notranjost domačije, so dobro ohranjeni in predstavljajo pomemben etnološki spomenik na tem območju. Nekdaj je samooskrbna domačija obsegala več kot 100 hektarov zemlje v celku, na začetku 20. stoletja pa se je posestvo začelo deliti. V Šturmajcah je pred prvo svetovno vojno živelo in delalo okoli 70 ljudi. Do danes so se ohranili pomembni funkcionalni deli kmetije, kot so kašča, kozolec toplar, hlev, pojišče, steljnik, travniki, visokostebelni sadovnjak s starimi sortami sadnega drevja itd., kar je izjemnega pomena ne samo v lokalnem okolju, temveč tudi v slovenskem merilu. V preteklosti so kmetijo sestavljale še hiše za gostove, pajštva, kovačija, mlin in zemljanke, ki jih danes ni več.

Domačija Šturmajce
Domačija Šturmajce © arhiv ICRA

Z družbeno-ekonomskimi spremembami se je spremenil tudi način življenja. Ljudje so odhajali, na domačiji danes živita še Julijan in Milka Petrič, ki sta po potresu leta 1976 v neposredni bližini zgradila novo hišo in imata največ zaslug, da je hiša ohranila videz kmečke hiše iz prve polovice 20. stoletja.

Hiša je do danes ohranila svoj prvoten videz in arhitekturno zasnovo. V pritličju je ohranjena črna kuhinja, „hiša“ kot osrednji prostor z veliko pečjo in lepim rezljanim stropom, kamra, veža in kleti. V različnih prostorih so ohranjena orodja, ki so jih nekoč uporabljali za delo na kmetiji. V zgornjem delu so bili spalni in bivalni prostori za širšo družino oziroma gostove. Notranjost domačije omogoča doživljanje in spoznavanje nekdanjega načina življenja in zgodb njihovih prebivalcev.

Detajli domačije Šturmajce
Detajli domačije Šturmajce © arhiv ICRA

Zunanjost hiše krasijo čudovite kmečke freske, ki naj bi jih leta 1802 naslikal ljudski umetnik Frančišek Kobau. Figuralne kompozicije so naslikane na osrednjem zatrepnem pročelju, kjer si sledijo motivi Križanega, Božjepotne Device Marije in prizor iz legende o svetem Antonu Padovanskem ali Priča iz pekla, ter na vhodnem pročelju, kjer naj bi bila po ustnem izročilu upodobljena sveti Florijan in sveta Neža. Poslikani so tudi vogali hiše (šivani robovi), poslikan je venec, ki teče pod napušči hiše, nad okni pa so naslikani cvetlični šopki. Kmetija ponuja doživetja in pritegne obiskovalca zaradi krajine, v kateri so generacije stoletja trajnostno gospodarile, zgodbe, svoje notranjosti, fresk na njenih zidovih in njenega spreminjanja skozi čas.

Pročelje domačije
Pročelje domačije © restavratorstvo_sentjost.si

Domačija Šturmajce je odprta za obiskovalce. Podajte se doživetjem naproti po poti kulturne in naravne dediščine Kanomlje.

Več informacij dobite na spletnih straneh www.tkd-kanomlja.si

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...