Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

FOTO: Romarji z Ognjiščem počastili Torinski prt

| 23.04.2015, 12:16 Petra Stopar

Romanje ob 50. obletnici Ognjišča je včeraj doseglo svoj vrh s počastitvijo Torinskega prta in molitvijo ob grobu zavetnika mladine sv. Janeza Boska. Prav letos obhajamo 200-letnico njegovega rojstva. Romarje je dan izjemno nagovoril, o torinskem prtu pa je spregovoril tudi koprski škof Jurij Bizjak.

Včerajšnji dan je bil za romarje nekaj posebnega. Počastiti Torinski prt, ki je od nedelje prvič po petih letih znova javno izpostavljen in to ob priložnosti 200. obletnice rojstva ustanovitelja salezijanske družbe svetega Janeza Boska, ki je v Torinu deloval kot dušni pastir mladih, je nekaj nepopisnega. Romarji smo se v tišini ustavili ob prtu v torinski stolnici, prt bo konec junija počastil tudi papež Frančišek, do 24. junija pa pričakujejo skoraj dva milijona romarjev. Prvi med njimi smo bili romarji Ognjišča.

Škof Jurij Bizjak je o prtu, ki ga katoličani častimo kot podobo Jezusovega obličja po križanju, povedal: „Tudi pri Pavlu, kakor o Kristusu beremo v evangelijih – če ni bilo vere, v Nazaretu, piše, ni naredil nobenega ali zelo malo čudežev. Piše, da zato, ker mu niso verjeli. Tudi drugod … pogosto je bilo njegovo vprašanje, ali verjamejo, da lahko naredi čudež. In kjer je bila vera, povsod je bil čudež hitro zraven. Tako naj tudi naše srečanje s Torinskim prtom obuja v nas to vero, zdravo, živo, pravo vero v moč Kristusovega trpljenja in smrti, v moč Kristusovega vstajenja. Saj ta prt je po eni strani znak Kristusovega trpljenja in smrti, ampak tudi vstajenja. Če Kristus iz tega prta ne bi vstal, mi zanj danes ne bi vedeli. To je zelo lepa spodbuda za našo moč.“

Torinski prt meri 4,36 x 1,10 metra in kaže dvojni odtis moškega, velikega 1,81 metra, z brado in dolgimi lasmi. Raziskovalci se strinjajo, da 'mož na prtu kaže vse značilnosti križanja, opisanega v Svetem pismu. Sicer pa je dan minil v znamenju don Boska, o katerem je Založba Ognjišče izdala novo knjigo. „V Torinu je tudi sklenil svoje bogato življenje, ki bi ga lahko strnili v besede 'Ukradli ste mi srce', ki povzemajo njegovo življenje, življenje za mlade. To je veliko sporočilo tudi za današnji čas, kjer je veliko mladih na krivi poti in trpi,“ je povedal glavni in odgovorni urednik Ognjišča Božo Rustja.

Pri organizaciji nemotenega ogleda prta skrbi več sto prostovoljcev, ki bodo svoje delo sklenili 24. junija. Do danes je bil za daljši čas javno izpostavljen 8-krat. Katoliška Cerkev prta, katerega lastnik je papež, uradno ne priznava za relikvijo. Benedikt XVI. je ob svojem obisku v Torinu leta 2010 govoril o 'ikoni' Jezusovega trpljenja.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...