Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Kukenbergerjevi (foto: ARO)
Kukenbergerjevi

Prihodnost kmetijstva je v družinskih kmetijah

Kmetijstvo | 05.04.2015, 12:14

V velikonočni kmetijski oddaji smo obiskali ekološko kmetijo Kukenberger, na kateri složno in zelo uspešno gospodarijo tri generacije. Mladi prevzemnik Toni se z ženo Nino v letošnji pomladi veseli prvorojenca in pravi, da starševstvo hvaležno doživljata kot velik čudež.

Na kmetiji poleg mlade družinice živijo in delajo še stara starša, ata Tone in mama Marija, starša, mami Valentina in ati Tone ter sestra Manca, ki je še študentka. Kmetija je po dveletnem preusmeritvenem obdobju z začetkom letošnjega leta pridobila certifikat, da je vsa njihova pridelava in predelava ekološka. "Na to smo zelo ponosni," pravi gospodar Toni, " saj si na naši kmetiji že od nekdaj zelo prizadevamo, da bi z naravnimi viri gospodarili zelo racionalno ter naravi, živali in ljudem prijazno."

Tonijeva mama rada pove, da je že od mladih nog budno spremljal vsak očetov korak in bil izjemno zvedav otrok, ki ga je vse zanimalo. Že pri štirih letih je znal povedati, da ko bo velik, bo imel 200 krav. "Danes je ta številka za eno ničlo manjša," smeje komentira Toni, ki je ob koncu gimnazije kolebal med odločitvijo za študij strojništva ali živinoreje. Odločil se je za slednje, čeprav mu strojniška žilica ne da miru in mu ta znanja pridejo tudi zelo prav pri delu na kmetiji. Ker je ta majhna in ne omogoča širitve, se je Toni odločil, da bo dodaten dohodek poskušal pridobiti z opravljanjem dopolnilne dejavnosti sirarjenja. Pri tem je zelo uspešen, saj so ljudje njegove izdelke dobro sprejeli, na razstavah Dobrote slovenskih kmetij pa so bili nagrajeni z odličji.

Blagoslov in odprtje novega hleva
Blagoslov in odprtje novega hleva © Osebni arhiv

Na kmetiji Kukenbergerjevih že več kot 200 let tradicionalno redijo rjavo govedo. "So dobro prilagojene na naše razmere, imajo dobro mleko z več beljakovinami, ki so tudi kakovostnejše, kar se pri predelavi pozna," pojasnjuje sirar Toni in dodaja, da se kakovost mleka pozna tudi zaradi pašne reje živine. Že pred leti mu strojniška žilica ni dala miru in je sam izdelal prevozno molzišče, s pomočjo katerega zdaj molzejo krave kar na paši, lani pa so preko poletja prenovili in dogradili hlev, ki je zdaj živalim veliko bolj prijazen.

Krave na paši
Na paši © ARO

Ponosni na doseženo

Mladi prevzemnik Toni pravi, da jim razvoja ne bi uspelo doseči brez dobrega sodelovanja vseh generacij, ki živijo in delajo na kmetiji. Sam je staršem in starim staršem hvaležen, ker so s svojim delom ustvarili pogoje, da zdaj lahko on nadaljuje z razvojem kmetije. Prav v dobri mešanici zagnanosti in navdušenja mladih, ter izkušenj starejših, vidi pravi recept za uspeh družinskih kmetij, ki so po njegovem prepričanju edini trden temelj slovenskega kmetijstva.

Skuta
Skuta © Kmetija Kukenberger

 

Kmetijstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...