Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež posvetil nove duhovnike (foto: Radio Vatikan)
Papež posvetil nove duhovnike

VIDEO: Papež novomašnikom: Ne imejte dolgočasnih pridih in nikomur ne odrecite krsta!

Cerkev po svetu | 26.04.2015, 13:42 Marta Jerebič

Papež je na današnjo nedeljo Dobrega pastirja in svetovni dan molitve za nove duhovne poklice posvetil 19 novih duhovnikov. Večinoma gre za Italijane, ostali prihajajo iz Južne Koreje, Kolumbije Čila, Madagaskarja, Peruja, Hrvaške in Indije. Med homilijo jim je papež Frančišek v strnjeni obliki približal jedro njihovega duhovniškega poslanstva.

Papež Franček je danes posvečenim novim duhovnikom med homilijo priporočil, naj Božjo besedo, ki so jo z veseljem sprejeli, prebirajo, meditirajo in oznanjajo, saj je Božja beseda hrana božjega ljudstva. V zvezi s pridigami je dejal: „Vaše homilije naj ne bodo dolgočasne. Sežejo naj ljudem prav do srca, ker bodo izvirale iz vašega srca. Saj bo to, kar jim boste povedali, tisto, kar imate v srcu. Tako boste podajali Božjo Besedo in tako bo vaš nauk veselje in opora Kristusovim vernikom. Dišeč vonj vašega življenja bo pričevanje, saj zgled spodbuja, besede brez zgleda pa so prazne, so ideje in nikoli ne sežejo do srca in celo škodijo, ne storijo jim dobro.“

Nove duhovnike je sveti oče spomnil, da bodo nadaljevali Kristusovo posvečevalno poslanstvo, ko bo po njihovih rokah Kristus prihajal na oltar. Priporočil je naj svete daritve ne obhajajo v naglici, saj ne gre za neko umetno obredje, temveč naj se v skrivnost, ki jo bodo obhajali, vedno bolj poglabljajo. O krščevanju pa je dejal: „S krščevanjem Božjemu ljudstvu pridruževali nove vernike. Nikoli ne odrecite krsta nekomu, ki zanj prosi.“

V imenu Kristusa in njegove svete Neveste Cerkve jih je nato prosil, naj se v podeljevanju zakramenta svete spovedi ne utrudijo biti usmiljeni, saj bodo v spovednici za odpuščanje in ne za obsojanje. Svoje poslanstvo služenja ljudstvu naj opravljajo v veselju in iskreni ljubezni tako, da bodo ugajali Kristusu in nikoli samim sebi, saj je grd duhovnik, ki samemu sebi ugaja.

Ob koncu je sveti oče še spomnil, da je duhovnik poklican živeti v edinosti s škofom in povezovati vernike v eno s samo družino ter biti služabnik ene same Kristusove Cerkve po zgledu dobrega Pastirja, ki ni prišel, da bi mu stregli temveč, da bi on stregel ter da bi rešil to, kar je izgubljeno.

Opoldanski nagovor

Papež Frančišek je nato pri opoldanskem nagovoru spregovoril o Jezusu kot Dobrem pastirju. Kot je dejal, ima ta naziv, ker je dal svoje življenje za nas. Vendar po papeževih besedah ni dovolj, da se mu za to zahvaljujemo in o tem premišljujemo, ampak je Dobremu pastirju treba tudi slediti.

Še posebej tisti, ki imajo v Cerkvi vodstveno poslanstvo – duhovniki, škofi in papeži – so poklicani prevzeti miselnost ne menedžerja, ampak služabnika, v posnemanju Jezusa, ki nas je odrešil s svojim usmiljenjem,« je dejal papež in dodal, da so k temu načinu življenja poklicani tudi novi duhovniki, ki jih je danes posvetil. Dva med njimi sta nato skupaj s papežem navzočim podelila blagoslov.

Papež je sicer še spomnil, da bo v Kanadi danes za blaženo razglašena Maria Elisa Turgeon, redovna ustanoviteljica. Označil jo je za vzorno redovnico, predano molitvi, poučevanju, dobrodelnosti in služenju bližnjim.

Zagotovil pa je tudi svojo molitev za žrtve potresa v Nepalu in pozval k solidarnosti. „Molim za žrtve, ranjene in vse, ki trpijo zaradi te nesreče. Naj imajo podporo bratske solidarnosti,“ je dejal in skupaj z zbranimi na trgu sv. Petra za žrtve zmolil zdravamarijo. Že včeraj pa je prek državnega tajnika v sporočilu apostolskemu vikarju v Nepalu namenil tudi spodbudo civilnim oblastem in reševalcem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...