Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Maria Voce: danes lahko govorimo o religiji vojne

Svet | 26.04.2015, 00:27 Marjana Debevec

Združeni narodi so v teh dneh pripravili razprave na temo strpnosti in sprave. Mnogi namreč danes religije vidijo kot prepreke do miru in ostanke preteklosti, katerih posledica je skrajno nasilje. Ali bi bil svet res bolj miren brez verstev? O tem so na okrogli mizi spregovorili predstavniki različnih religij. Strinjali so se, da bi morala verstva prispevati h gradnji miru, ki je veliko več kot le strpnost. Poudarili pa so tudi, da so po svetu že mnogi ljudje, ki si za to prizadevajo. Predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce je predstavila izkušnjo gibanja na področju dialoga med različnimi verstvi in kulturami.

Danes na mnogih ravneh doživljamo razkroj družbe, ki zahteva korenite odgovore, sposobne spremeniti sedanje vzorce, je uvodoma poudarila Maria Voce. „V Gibanju fokolarov je srečanje med kulturami in verstvi izkušnja, ki se ne omeji le na strpnost ali preprosto priznanje različnosti; to je izkušnja, ki gre preko, sicer pomembne, sprave in ustvarja novo istovetnost – širšo in skupno vsem. Gre za dialog v dejanjih, ki vključuje ljudi različnih prepričanj, tudi neverujočih, in nam odpira pogled na konkretne potrebe ter nas vabi, da skupaj odgovorimo na najtežje izzive“.

Maria Voce je tudi prepričana, da zdaj ni čas za polovičarstvo. „Če se namreč širi skrajno nasilje, moramo nanj odgovoriti z enako korenitostjo, ampak strukturno drugačno in sicer s skrajnim dialogom, ki zahteva, da se mu popolnoma posvetimo. Takšen dialog je tvegan, zahteven, izzivajoč, poskuša odsekati korenine nerazumevanja, strahu in maščevanja.“ Zatem pa se je vprašala, ali ne bi mogli danes namesto na zavezo civilizacij, ciljati na civilizacijo vesoljne zaveze, kjer se bodo narodi čutili del širše, pluralne in privlačne zgodbe, kjer bodo del človeštva na poti do edinosti. Dialog naj bi tako po njenih besedah postal pot, na kateri bi se lahko spoznali svobodni, enaki in bratje.

Združeni narodi imajo po njenih besedah prav temeljno poslanstvo gradnje edinosti med narodi v spoštovanju njihovih lastnih istovetnosti. Ob sklepu je Maria Voce zbrane takole pozvala: „Ne popuščajte tistim, ki poskušajo mnoge sedanje konflikte predstaviti kot verske vojne. Vojna je že po svoji definiciji neverstvo“, je bila odločna Maria Voce. Po njenem mnenju bi zato lahko govorili o religiji vojne, kar dokazujejo številne tragedije in na stotine mrtvih v Sredozemskem morju na begu pred vojno. „Vojna ni nikoli sveta in to nikoli ni bila. Bog je noče. Samo mir je zares svet, kajti Bog sam je mir“, je svoj nagovor v Združenih narodih sklenila predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...