Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Spolne zlorabe so Cerkev v ZDA v zadnjih desetih letih stale že skoraj 3 milijarde dolarjev

Cerkev po svetu | 22.04.2015, 17:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj sprejel odstop ameriškega škofa Roberta Finna, ki je bil leta 2012 obsojen, ker ni prijavil spolne zlorabe otroka, za katero naj bi bil odgovoren eden od njegovih duhovnikov. Obsojen je bil na dve leti pogojne kazni, Vatikan pa je preiskavo proti njemu uvedel septembra lani. Kot je že pred časom povedal vodja Komisije za zaščito mladoletnih, kardinal Sean O'Malley, bo komisija v prihodnje več pozornosti namenila odgovornosti škofov, ki so prikrivali spolne zlorabe. Ameriška škofovska konferenca je medtem objavila podatek, da so jih spolne zlorabe duhovnikov od sredine leta 2013 do sredine lanskega leta stale skoraj 120 milijonov dolarjev, od leta 2004 pa že skoraj 3 milijarde dolarjev.

Spolne zlorabe mladoletnih s strani duhovnikov so ameriške škofije in redove od sredine leta 2013 do sredine 2014 stale 119 milijonov ameriških dolarjev. Od tega je bilo za poravnave namenjenih 63 milijonov, zdravljenje žrtev zlorab 7,7 milijona dolarjev in za plačilo odvetnikom 29 milijonov. Od leta 2004 do sredine leta 2014 pa so za to namenili 2,9 milijarde dolarjev.

V obdobju od začetka julija 2013 do konca junija 2014 je 620 žrtev podalo 657 prvih prijav: 130 primerov je bilo utemeljenih, 62 neutemeljenih; 243 so jih še preiskovali, 210 jih ni bilo mogoče ne dokazati ne ovreči.

Od vseh prijav so jih 37 vložili sedanji mladoletni, preostalih 620 pa odrasli, ki so bili zlorabljeni v preteklosti. Vseh 37 prijav sedanjih mladoletnih so sporočili civilnim oblastem, ki so jih 6 ugotovile kot utemeljene, 11 neutemeljenih, 12 jih ni bilo mogoče dokazati, v 8 primerih se preiskava nadaljuje.

65 odstotkov škofijskih duhovnikov so že identificirali v prejšnjih prijavah, 75 odstotkov pa jih je bilo pokojnih, že umaknjenih iz pastorale, laiziranih ali pogrešanih. 75 odstotkov od tistih, ki so prijavili zlorabo s strani škofijskih duhovnikov in 87 odstotkov tistih, ki so prijavili zlorabo s strani redovnika, je bilo moškega spola in do zlorabe je prišlo pri njihovi starosti od 10. do 14. leta. Večina prijav se je nanašala na dogajanje med letoma 1960 in 1989, zlasti v 70-ih letih.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...