Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Sedež Evropske komisije v Bruslju (foto: Helena Škrlec)
Sedež Evropske komisije v Bruslju

Evropa z načrtom za reševanje begunske problematike

| 21.04.2015, 10:58 Andrej Šinko

Zunanji in notranji ministri Evropske unije so podprli načrt Bruslja za odziv na krizo z begunci v Sredozemlju. V četrtek bodo o njem razpravljali še voditelji članic povezave. V maju pa naj bi Evropska komisija predstavila celovito strategijo o migracijah za reševanje strukturnih problemov. Italijanska policija je medtem aretirala tunizijskega kapitana in sirskega člana posadke, ki naj bi bila odgovorna za smrt več kot 800 beguncev, ki sta jih preko Sredozemskega morja poskušala prepeljati v Evropo, a se je ladja potopila. Tožilstvo jima očita večkratni uboj iz malomarnosti, trgovino z belim blagom ter brodolom.

Nemški notranji minister Thomas De Maiziere je na srečanju v Luksemburgu dejal: „Vzroki človeških tragedij, ki jih spremljamo, so v domovinah beguncev in v tranzitnih državah, pa tudi v ravnanju zločinskih tihotapcev, ki počnejo skoraj nepredstavljive stvari. Evropska unija ni kriva, smo pa odgovorni za rešitev teh težav“. Zato so ministri potrdili načrt Evropske komisije, ki predvideva takojšnje ukrepanje, s krepitvijo že obstoječih akcij v Sredozemlju, morebitne zasege in uničenje plovil, ki so uporabljena za tihotapljenje, tesnejše sodelovanje med državami pri zbiranju informacij o delovanju tihotapcev, napotitev ekip v Italijo in Grčijo za pomoč pristojnim službam pri obravnavi prošenj za azil, odvzem prstnih odtisov migrantov, vzpostavitev mehanizma za nujno premestitev beguncev, program za hitro vračanje nezakonitih migrantov in še nekatere druge ukrepe.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je poudarila, da je potrebna solidarnost med državami. „Vsi v Evropi se zavedamo, da to zadeva celotno Evropo, ne le posamezne članice. Ukrepati moramo hitro in enotno. To ni le poziv nekaterih, ampak odziv vseh“, je pojasnila. Prav zato je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk za četrtek sklical izredno zasedanje voditeljev članic Evropske unije v Bruslju. Poudaril je, da je položaj dramatičen. Razmere v Sredozemlju pa, po njegovih besedah, ne zadevajo le držav na jugu, ampak celotne Evrope. „Ne pričakujem hitre odprave vzrokov migracij, saj to ni mogoče. Če bi bilo mogoče, bi jih odpravili že davno“, je dejal. Ob tem pa dodal, da pričakuje takojšnje ukrepe na področjih preprečevanja tihotapljenja ljudi, krepitve skupnih prizadevanj za reševanje v Sredozemlju, pomoči najbolj prizadetim članicam ter krepitve sodelovanja z državami izvora in tranzita.

Izrednega vrha naj bi se udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa je včeraj dejal, da Slovenija razmišlja, da bi Italiji pri soočanju s problemom beguncev v Sredozemlju znova pomagala z ladjo Triglav.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.