Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež z delegacijo Konference evropskih rabinov

Svet | 20.04.2015, 20:58

Papež Frančišek je v avdienco sprejel tridesetčlansko delegacijo Konference evropskih rabinov. Šlo je za prvo srečanje med to judovsko organizacijo in Petrovim naslednikom, kar je sveti oče z zadovoljstvom spomnil v nagovoru. Poudaril je tudi skupno pričevanje o svetosti človeškega življenja in znova obsodil vsako obliko antisemitizma.

Papež Frančišek je spomnil, da se je dialog med katoliško Cerkvijo in judovskimi skupnostmi začel že pred skoraj pol stoletja. 28. oktobra bomo zaznamovali 50. obletnico koncilskega dokumenta Naša doba, ki še vedno predstavlja referenčno točko za vsa prizadevanja v smeri medsebojnega dialoga. "Hvaležni Gospodu se spominjamo teh let ter se veselimo ob opravljenem napredku in prijateljstvu, ki je v tem času zraslo med nami," je dejal.

Orisal je tudi trenutne razmere na stari celini. "Danes je v Evropi bolj kot kdajkoli prej pomembno dati vrednost duhovni in verski razsežnosti človeškega življenja." V družbi, ki jo vse bolj zaznamuje sekularizem in ogroža ateizem, obstaja nevarnost, da bi živeli, kot da Bog ne obstaja. Človek je pogosto pred skušnjavo, da bi se postavil na mesto Boga. Zato je zelo pomembno, tako sveti oče, da se spomnimo, da je naše življenje Božji dar in se moramo zanašati na Boga, vanj zaupati in se nanj vselej obračati. "Judje in kristjani imajo dar in odgovornost, da prispevajo k ohranjanju živega verskega čuta pri današnjih ljudeh in v naši družbi, s tem ko pričujejo o svetosti Boga in svetosti človeškega življenja. Bog je svet, sveto in nedotakljivo je življenje, ki ga je on poklonil."

Papeža skrbijo antisemitske tendence ter zdanja sovražna in nasilna dejanja v Evropi. Spomnil je na nedavno 70. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča v Auschwitzu in strašno tragedijo holokavsta. "Spomin na to, kar se je zgodilo v srcu Evrope, je kot opomin sedanjim in prihodnjim generacijam," je dodal papež in pripomnil, da je prav tako treba obsoditi vsak pojav sovraštva in nasilja nad kristjani in verniki ostalih religij.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...