Boštjan SmoleBoštjan Smole

Tragična nesreča v Sredozemlju vzela več sto življenj

Svet | 19.04.2015, 15:43

Svet je danes pretresla vest, da se je ponoči pred obalo Libije prevrnila ribiška ladja s približno 700 migranti na krovu. Oblasti se bojijo, da je večina utonila, doslej so namreč rešili le 28 ljudi. Do nesreče je prišlo 200 kilometrov južno od Lampeduse, po neuradnih podatkih zato, ker so migranti želeli tanker v bližini opozoriti nase in so se vsi nagnetli na eno stran ladje. Ta se je zaradi teže prevrnila. Italijanska obalna straža je bila o nesreči obveščena okoli polnoči, na pomoč pri reševanju so ji priskočili tudi v malteški mornarici.

Če bodo številke o domnevnih žrtvah potrjene, se bo ta tragedija zapisala v zgodovino kot daleč največja nesreča ladje z migranti v Sredozemlju doslej.

Evropa je pretresena. Italijanski premier Matteo Renzi je dejal, da se dogaja masaker. "Vsakodnevno v Sredozemlju doživljamo masaker. Kako lahko človek pri toliko truplih ostane brezbrižen?" njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. Italija je v preteklosti že večkrat opozorila, da je velik naval beguncev preveliko breme za eno samo državo. Na evropski ravni je pozvala države k pomoči, vendar večjih premikov doslej ni bilo.

Županja Lampeduse Giusi Nicolini tako pričakuje nove tragedije. "Kdor beži iz goreče hiše, stori vse, da bi se rešil. Sredozemsko morje je postalo pokopališče, Italija pa je prepuščena sama sebi," je opozorila.

Italija je konec lanskega leta končala operacijo Mare nostrum, v kateri je aktivno iskala in reševala morebitne migrante na Sredozemskem morju. Evropskih partnerjev namreč ni uspela prepričati, da bi ji pomagali nositi breme devetih milijonov evrov stroška operacije mesečno.

Akcijo Mare nostrum je delno zamenjala precej manjša evropska operacija, imenovana Triton, ki pa razpolaga s precej manj sredstvi in tudi človeškimi silami. Po današnji tragediji so številne organizacije pozvale k obnovitvi italijanske reševalne operacije.

K srečanju ministrov držav članic EU za notranje in zunanje zadeve je po novi tragediji pozval francoski predsednik Francois Hollande. Zavzel se je za okrepitev nadzora na Sredozemskem morju tako z morja kot iz zraka.

Evropska komisija je v uradnem sporočilu zapisala, da je užaloščena zaradi današnje tragedije v Sredozemlju, pa tudi zaradi tragedij v preteklih dneh. "Situacija je skrajna, zato morajo biti naša dejanja pogumna," so zapisali. "Na kocki so človeška življenja in EU kot celota ima moralno in humanitarno dolžnost odzvati se." Kot so dodali, komisija z drugimi deležniki pripravlja novo evropsko imigracijsko strategijo. To naj bi sprejeli sredi maja. So pa v komisiji znova izpostavili, da je težavo potrebno nasloviti pri njenih koreninah, torej v državah, iz katerih prihajajo migranti.

Tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce Carlotta Sami pa se je zavzela za vzpostavitev humanitarnega koridorja za begunce, ki želijo v Evropo. "Preprečiti moramo, da so migranti prisiljeni v nevarna potovanja, v katerih na tisoče ljudi izgubi življenje," je poudarila.

 

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...