Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Zastava OZN (foto: Wikipedija)
Zastava OZN

ZN z verskimi voditelji o strpnosti in spravi

Svet | 18.04.2015, 00:25 Marjana Debevec

Generalna skupščina združenih narodov bo v torek in sredo razpravljala o vprašanjih, povezanih s strpnostjo in spravo, s poudarkom na spodbujanju družbe miru in nasprotovanju skrajnemu nasilju. Razprava na visoki ravni bo potekala na pobudo predsednika generalne skupščine Sama Kutese, generalnega tajnika Ban Ki-moona in visokega predstavnika Zaveze civilizacija Nassirja Abdulaziza Al-Nasserja. Na njej bo sodelovalo vseh 193 držav članic ter povabljeni verski voditelji.

Prvi dan bodo pripravili več predavanj in razpravo med predstavniki držav. Drugi dan pa se bodo osredotočili na prispevek verske razsežnosti pri gradnji družbe miru. Verski voditelji bodo spregovorili o vlogi njihovih skupnosti pri širjenju strpnosti do drugačnih, pri podpiranju svobode izražanja in človekovih pravic ter utrjevanju ustanov in političnih praks, ki temeljijo na pluralizmu in sodelovanju za skupno dobro.

Sledila bo okrogla miza, na kateri bo spregovorila tudi predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce, spremljal pa jo bo Ermanno Perotti, ki trenutno piše doktorat na temo Razvoj ekonomij. S tem je želela pokazati na pomemben prispevek mladih, saj si Gibanje fokolarov prizadeva za edinost med generacijami, zakoreninjeno v sedanjosti in s pogledom uprtim v prihodnost.

Na omenjeni okrogli mizi bodo med drugim sodelovali predsednik Foruma za mir v muslimanskih družbah, mednarodni predsednik za medverske zadeve pri Ameriški judovski skupnosti, veliki patriarh Kambodže ter predsednica sveta staroselskih ljudstev. Namen razprave je pokazati na strategije, ki gradijo miroljubne in vključujoče družbe in ki naj bi bile kot neke vrste temeljna alternativa tistim silam, ki širijo skrajno nasilje. Rezultati razprave bodo vključeni v razvojno agendo, ki jo bodo morali oblikovati države članice Združenih narodov in v kateri bosta imeli temi sprave in strpnosti osrednje mesto.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...