Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Posebej doživeto je obhajanje velikonočnega tridnevja na krajih Jezusovega trpljenja in smrti

Svet | 03.04.2015, 15:47

Sveto mašo na veliki četrtek je na Jezusovem grobu daroval jeruzalemski patriarh Fouad Twal, popoldne pa so številni verniki poromali na kraj Jezusove zadnje večerje. Po ulicah Jeruzalema bo danes popoldne potekal že tradicionalni križev pot, na katerem se vsako leto zbere veliko število romarjev z vsega sveta in kristjanov iz Svete dežele. Nabirka velikega petka pa bo tudi letos po vseh župnijah po svetu namenjena za Cerkev v Sveti deželi.

Patriarh Twal je v nagovoru med sveto mašo zadnje večerje poudaril pomen odpuščanja v zakramentu sprave. Prositi Boga odpuščanja je po njegovih besedah dejanje resnice in ponižnosti, vendar pa se prav po tej vrnitvi k Bogu povežemo v Ljubezni z našim Odrešenikom. Ob tem je patriarh Fouad Twal spomnil na dve palestinski redovnici, ki bosta 17. maja razglašeni za svetnici. Njuno življenje je bilo prežeto z molitvijo, ponižnostjo in pokoro, zato pa sta širili veselje in ljubezen.

Kot že omenjeno bo danes po vseh cerkvah po svetu potekala nabirka za Sveto deželo. Zbrani denar prejme frančiškanska kustodija Svete dežele. Frančiškani skrbijo za tamkajšnje svete kraje že od leta 1209. Pomagajo tudi ubogim, vodijo šole, dajejo štipendije ter pastoralno delujejo, da ohranjajo krščanstvo živo v deželi, v kateri se je začelo. Nabirka je še danes glavni vir, ki vzdržuje življenje in ustanove kristjanov na tem območju. Kristjanom številnih veroizpovedi pomaga, da ostajajo tam kot žive priče za Kristusa.

Spomnimo tudi na milijone beguncev, ki bežijo iz Sirije in Iraka, kjer se zdi, da je pot dialoga in sloge popolnoma izgubljena. Današnji dan imamo še posebej priložnost, da spodbujamo dialog z mirom, molitvijo ter skupaj nosimo njihova bremena.

Božji grob, Jeruzalem
Božji grob, Jeruzalem © Alen Salihović

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...