Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Filonijevo »romanje« med iraškimi begunci v duhu bratstva

Svet | 03.04.2015, 22:16

Kardinal Fernando Filoni, prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, kot papežev odposlanec letošnji veliki teden preživlja med begunci v Iraku. Po obisku Bagdada in Erbila se je njegova pot nadaljevala v vaseh na severu iraškega Kurdistana. Včeraj je spomin Gospodove zadnje večerje obhajal v katedrali mesta Dohuk. Med mašo je umil noge dvanajstim beguncem.

»Reči moram, da je obiskovanje teh župnij in centrov, kjer se zbirajo tako tamkajšnji kristjani kot begunci, pa tudi nekatere muslimanske družine, postalo kot romanje.« Prisoten je občutek edinosti in bratstva. V trpljenju namreč ni razlik. Kardinal Filoni pripoveduje, da begunci, s katerimi se srečuje v teh dneh, kristjani in jazidi, pogosto izrazijo svojo hvaležnost. Pravijo mu, da jim je bolje kot mnogim drugim, ki bolj trpijo. To je nekaj, za kar ne bi pričakovali, da bi lahko slišali od njih, zatrjuje Filoni. Nadalje begunci seveda izrazijo tudi upanje, da bi se lahko kmalu vrnili na svoje domove.

Kot enega izstopajočih trenutkov svojega obiska kardinal omenja srečanje v vasi na meji s Turčijo. Le-tega se je udeležilo večje število jazidskih žensk z otroki. Poleg občutka bratstva je bila tako prisotna tudi duhovna povezanost. Filoni se je predhodno srečal z njihovim duhovnim voditeljem in jim je lahko prinesel njegove pozdrave. S tem pa so tudi oni lahko začutili bližino kristjanov. V začetku tega leta je njihovo delegacijo v avdienco sprejel papež Frančišek in kardinal Filoni omenja, da se tega srečanja dobro spominjajo in so zanj hvaležni.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.