Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež umiva noge zapornikom (foto: Radio Vatikan)
Papež umiva noge zapornikom

VIDEO: Papež zapornikom: Jezus vas brezmejno ljubi

Svet | 03.04.2015, 09:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek je sinočnjo sveto mašo v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo daroval v rimskem zaporu Rebibbia, kjer je poljubil in umil noge 12 zapornikom različnih narodnosti, šestim ženskam in šestim moškim. Pred njimi je pokleknil, potem ko je prosto spregovoril tristo navzočim v cerkvi Oče nas. Pred tem pa se je dolgo zadržal s približno 100 ljudmi, ki so ga pričakali na dvorišču.

Jezus nas brezmejno ljubi, vse do tega, da je dal življenje za nas, za vsakega od nas, je papež zatrdil zbranim zapornikom, katerih obrazi, zaznamovani z bolečino in tudi s trdoto življenja, so se počasi, počasi razjasnili in marsikje se je zalesketala solza ganjenosti. Prav te ljudi je papež spomnil, da nas Jezusova ljubezen nikoli ne razočara.

Jezusova ljubezen je brezmejna: vedno bolj nas ljubi, vedno bolj. Nikoli se ne utrudi ljubiti. Ljubi vse, vse do tega, da daruje svoje življenje za nas; daruje življenje za vsakega izmed nas in vsak od nas lahko reče: Dal je življenje zame. Dal je življenje zate, zate, zate, zame, zanj, z imenom in priimkom. Njegova ljubezen je namreč osebna. Jezusova ljubezen nikoli ne razočara, saj se On nikoli ne utrudi ljubiti, odpuščati ter nas objeti“.

Nato je papež spomnil na umivanje nog, ki so ga gostom v Jezusovih časih opravljali sužnji; v znamenje ljubezni pa je Jezus pri zadnji večerji svojim učencem umil noge. „Jezusova ljubezen je tako velika, da je postal suženj, da bi nam služil, nas ozdravil in nas očistil. Moramo biti prepričani, da nas Jezus, ko nam umije noge, povsem očisti in nam da znova okusiti svojo ljubezen“, je dejal sveti oče.

Zatem je spomnil na stavek iz Izaijeve knjige, ki pravi, da tudi, če bi mama pozabila na svojega otroka, Bog ne bi nikoli pozabil nanj. Tako velika je namreč Božja ljubezen do nas. Preden je začel z obredom umivanja nog zapornikom je papež zbrane še takole povabil: „Danes bom umil noge dvanajstim med vami, vendar ste med temi brati in sestrami vsi vi. Toda tudi jaz potrebujem Gospodovo očiščenje, zato med mašo molite zame, da bi Gospod očistil mojo umazanijo, da bi postal postal bolj vaš suženj; bolj suženj v službi ljudi, kot je bil Jezus.“ Ob sklepu slovesnosti so zaporniki papeža pozdravili z objemi in dolgim ploskanjem, ki ga je spremljalo vse do odhoda.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...