Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Nadškofija Nagasaki: Vrnimo se v Očetovo hišo

Svet | 05.04.2015, 12:41

Nadškofija Nagasaki je izdala sklepni dokument prvega nadškofijskega zasedanja, ki je lani potekalo v nizu štirih srečanj. Dokument z naslovom Vrnimo se v Očetovo hišo vsebuje poglobljeno analizo stanja nagasaške nadškofije, izpostavlja aktualne probleme in ponuja smernice, ki bi naj pomagale pri iskanju ustreznih rešitev. Japonski škofje ugotavljajo, da je Cerkev v Nagasakiju izčrpana in oslabljenja, kar med katoliško skupnostjo povzroča bolečino, žalost in občutek krize. Dokument je bil uradno odobren med sveto mašo, ki je 17. marca letos potekla ob 150-letnici odkritja »skritih kristjanov« na Japonskem.

Oslabljena Cerkev v Nagasakiju

Cerkev v Nagasakiju, znana po izjemni veri »skritih kristjanov«, ki so jo skozi stoletja preganjanj vztrajno ohranjali, čeprav niso imeli niti enega duhovnika in ne ene kopije Svetega pisma, se danes sooča z opaznim upadom svojih članov, piše v dokumentu zasedanja. V zadnjih tridesetih letih se je število katoliškega prebivalstva iz 75.000 zmanjšalo na 62.000, lansko leto pa je v nadškofiji bilo samo 44 porok, medtem ko jih je leto poprej bilo 267.

V večini gospodinjstev je samo en član družine katoličan. Razprave med zasedanjem so zato izhajale iz vprašanj, kako ohraniti vero v družini in kako živeti vero kot posameznik. Današnja situacija je lahko bridka: otroci, ki pridejo na pogreb svojih staršev, pogosto ne znajo moliti in ne sodelovati pri maši, so osupli in vznemirjeni, je izpostavljeno v dokumentu. Zato je bistvenega pomena, da se ohrani skrb za tiste, ki so zapustili Cerkev ali bili od nje odvrnjeni. Besede in dejanja škofov, duhovnikov in laikov lahko neposredno povzročijo, da se ljudje čutijo nezaželeni v katoliški skupnosti, piše v dokumentu.

Škofje Nagasakija prav tako izpostavljajo, da se je povečalo število ločitev. Povečala se je tudi revščina. Veliko je razlogov, zakaj so se verniki odvrnili od Cerkve. Nekateri katoličani so na vse gledali z očmi obsojanja, kar je enako drži starejšega brata v priliki o izgubljenem sinu. Zato so škofje kot naslov dokumenta izbrali besede Vrnimo se v Očetovo hišo.

Pomembno je okrepiti formacijo

Kot odgovor na sedanje stanje v nadškofiji so v dokumentu navedene tri osnovne smernice, s katerimi bi se Cerkev v Nagasakiju zoperstavila zaskrbljujočim razmeram. To so: duhovna oskrba duhovnikov, posvečenih oseb in laikov, kar mora obsegati dejansko notranje spreobrnjenje; obnova verske vzgoje in molitve po vsej nadškofiji, formacija katehistov, skrb za duhovne poklice; ter skupna odločenost celotne katoliške skupnosti, da bo pomagala vsem trpečim v družbi.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...