Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Frančišek o Janezu Pavlu II.

Cerkev po svetu | 01.04.2015, 11:59 Marta Jerebič

Papež Frančišek je ob koncu splošne avdience v nagovoru poljskim romarjem spomnil, da jutri obeležujemo 10. obletnico smrti sv. Janeza Pavla II.

»Spominjamo se ga kot velikega pričevalca trpečega, umrlega in vstalega Kristusa in ga prosimo, da posreduje za nas, za družine in Cerkev, da bi luč vstajenja odsevala z vseh senc našega življenja in bi nas napolnila z veseljem in mirom,« je dejal papež Frančišek.

Janez Pavel II. je umrl na predvečer nedelje Božjega usmiljenja, 2. aprila 2005.

Življenjepis svetega Janeza Pavla

Janez Pavel II. oziroma Karol Jozef Wojtyla se je rodil v Wadowicah na Poljskem, 18. maja 1920, kot tretji od treh otrok. Po končani gimnaziji v Wadowicah se je vpisal na krakovsko univerzo Jagellonica. Ko so jo nacisti leta 1939 zaprli, je mladi Karol delal v kamnolomu in nato v kemični tovarni, da je zaslužil in se izognil deportaciji v Nemčijo. Po letu 1942, ko je začutil duhovniški klic, je obiskoval tajno semenišče v Krakovu. Po vojni je nadaljeval študij v višjem semenišču v Krakovu in na teološki fakulteti prej omenjene univerze. V duhovnika je bil posvečen leta 1946.

Sledil je študij v Rimu, kjer je naredil doktorat iz teologije. Po vrnitvi na Poljsko je nadaljeval študij filozofije in teologije. Pozneje je postal profesor moralne teologije in etike v višjem semenišču v Krakovu in na teološki fakulteti v Lublinu. Leta 1958 je postal pomožni krakovski škof, leta 1964 pa krakovski nadškof. Za kardinala je bil imenovan leta 1967. Udeleževal se je 2. vatikanskega cerkvenega zbora in dal pomemben prispevek h konstituciji Gaudium et Spes. Za papeža je bil izvoljen 16. oktobra 1978. Janez Pavel II. je opravil 146 pastoralnih obiskov po Italiji in 104 potovanj po svetu. Obiskal je 317 od takratnih 332 rimskih župnij. Kot papež je napisal 5 knjig, 14 okrožnic, 15 apostolskih spodbud, 11 apostolskih konstitucij in 45 apostolskih pisem. Vodil je 147 obredov beatifikacij, pri katerih je razglasil 1338 blaženih, in 51 obredov kanonizacij, pri katerih je razglasil 482 svetnikov. Na devetih konzistorijih je umsestil 231 kardinalov, eden je ostal in pectore. Od leta 1978 je sklical 15 zasedanj škofovskih sinod. 13. maja 1981 je na trgu sv. Petra doživel atentat, pri čemer ga je rešila materinska roka Božje Matere. Svojemu atentatorju je odpustil in zavedajoč se, da je prejel novo življenje, je povečal svoje pastoralne zadolžitve z junaško radodarnostjo. Noben papež se ni srečal s toliko ljudmi kot Janez Pavel II. Sredinih splošnih avdienc se je udeležilo več kot 17 milijonov romarjev, pri čemer je treba omeniti še številne druge avdience in bogoslužne slovesnosti, ki se jih je samo v jubileju 2000 udeležilo 8 milijonov romarjev. Omenimo še 38 državniških obiskov in 738 avdienc oziroma srečanj z predsedniki držav ter 246 srečanj s predsedniki vlad. Janez Pavel II. je umrl 2. aprila 2005. Za blaženega je bil razglašen leta 2011.

Eden najbolj pozornost vzbujajočih podatkov v pontifikatu Janeza Pavla II. je število ljudi, ki jih je razglasil za svetnike in blažene, vseh skupaj je več kakor 1800

Ni naključje, da so najbolj prepoznavna imena živela v 20. stoletju. Želel je pokazati, da v modernem času ni nemogoče doseči svetosti.

"Svetost je to, da dvigaš oči h goram, je domačnost z Očetom, ki je v nebesih. Ljudje živijo znotraj te domačnosti, poznajo njeno pot, ki ima svoje meje in izzive," je dejal sveti Janez Pavel II. Največjo množico je poleg beatifikacije matere Terezije iz Kalkute v njegovem pontifikatu pritegnila kanonizacija patra Pija. Dolg seznam svetnikov in blaženih vsebuje več poljskih likov, kakor sta Maksimilijan Kolbe in Favstina Kowalska. Še drugo znamenito ime je Edith Stein, filozofinja, ki se je spreobrnila iz judovstva.

S kanonizacijo ustanovitelja Opus Dei Jožefa Marije Escrivája je papež obnovil vlogo, ki jo imajo znotraj Cerkve laiki.

Janez Pavel II. kot 'potujoči papež' ne preseneča, da je kanoniziral tudi svetnike z vseh celin. Med njimi je bil staroselec iz Mehike Juan Diego, ki se mu je prikazala Marija iz Guadalupe.

Omenimo še sudansko sužnjo Jožefino Bakhito, ki je postala redovnica, ali prvega katoliškega duhovnika v Koreji Andreja Kim Taegona, ki je bil razglašen za svetnika skupaj z drugimi mučenci.

Svetniki, ki jih je razglasil Janez Pavel II., obsegajo vse karizme in okolja ter so ena največjih zapuščin njegovega pontifikata. Manj kakor 10 let po svoji smrti se bo kmalu pridružil njihovim vrstam.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...