Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Podarimo knjige (foto: Mohorjeva družba Celovec)
Podarimo knjige

Podarimo knjige

| 25.04.2015, 08:34 Matjaž Merljak

Republika Avstrija – Urad zveznega kanclerja in Mohorjeva družba v Celovcu sta v tem tednu že tradicionalno slovenskim bralcem podarila knjige. Tokratni dobitniki so nevladne dobrodelne organizacije s področja socialnega in humanitarnega dela: Center Korak, Cirius Kamnik, Kralji ulice, Skala, Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zveza slovenskih društev v BIH Evropa zdaj.

Zaključek dobrodelne akcije Podarimo knjige je bil v sredo, 22. aprila 2015, v Galeriji Družina v Ljubljani. Knjižni dar v obliki vrednostnega bona sta dobitnikom izročila avstrijski veleposlanik v Sloveniji dr. Clemens Koja in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan mag. Ivan Olip. Podarjenih je bilo 2.300 knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev v skupni vrednosti preko 50.000 evrov. Dogodka se je med drugimi udeležila predsednica parlamentarne skupine slovensko-avstrijskega prijateljstva Ljudmila Novak. Slovesnost je s kratkim kulturnim programom in performansom obarvala skupina Skala.

Avstrijski veleposlanik dr. Koja je ob tem izrazil veselje, da se tako ravno v tednu knjige nadaljuje dolgoletna tradicija in da bodo podarjene knjige že v prihodnjih dneh našle pot do zainteresiranih bralcev vseh starosti, v Sloveniji in tokrat prvič tudi v Bosni in Hercegovini. Dekan Olip, predsednik Mohorjeve, je v svojem govoru poudaril, da je »Mohorjeva družba v Celovcu ponosna, da s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo negovanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture«.

V akciji, ki že od leta 2002 poteka ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu, je bilo doslej socialnim in humanitarnim ustanovam podarjenih preko 46.000 izvodov knjig, katerih skupna vrednost presega 700.000 evrov. Ob začetku akcije so knjige prejele slovenske osnovne šole, knjižnice in župnije, v zadnjih letih so prejemniki zlasti nevladne organizacije, ki delujejo na področju lajšanja različnih socialnih stisk državljanov Republike Slovenije, ter različna slovenska društva zunaj Slovenije. Podarimo knjige spodbuja širjenje slovenske knjige tudi med tiste, ki si je zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami.

Več o letošnjih prejemnikih

Center Korak iz Kranja je zasebni neprofitni zavod, ki izvaja dolgotrajno rehabilitacijo s socialnimi storitvami vodenja, varstva, zaposlitve pod posebnimi pogoji in zdravstvenimi storitvami za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Center je bil ustanovljen leta 2002 z namenom nudenja celostne psihosocialne pomoči ljudem, ki so si poškodovali možgane v prometnih nesrečah, pri padcih, kot posledica tumorjev, kapi, itd. Del programa je namenjen tudi njihovim svojcem in preventivnemu delovanju v širšem družbenem okolju. Trenutno je v programe vključenih 30 uporabnikov, za njihovo rehabilitacijo pa skrbi 21 zaposlenih. Bon v višini 4.500 evrov je v imenu Centra Korak sprejela direktorica Mateja Korošec.

CIRIUS - Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik je osrednja državna institucija za celovito usposabljanje gibalno oviranih šolskih otrok in mladostnikov v sodobnih, gibalno oviranim prilagojenih šolskih, bivalnih in zdravstvenih prostorih. Trenutno je z odločbo o usmeritvi vključenih v center 162 otrok in mladostnikov. 80 gibalno oviranim otrokom in mladostnikom pa nudimo strokovno pomoč pri izobraževanju in drugih dejavnostih s konkretnim delom ali svetovanjem v domačem, lokalnem okolju. V CIRIUSu si prizadevajo za razvoj sposobnosti in veščin za optimalno samostojno ter odgovorno življenje ob pridobivanju znanj ter ob uspešnem zaključku izobraževalnih programov in ne nazadnje za vključitev mladostnikov v poklicno življenje. V imenu CIRIUSa je bon v višini 4.500 evrov prevzel direktor Goran Pavlič.

Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice - je samostojna nevladna humanitarna organizacija z nepridobitnimi cilji, ki je bila formalno ustanovljena leta 2005. Združuje strokovnjake in strokovnjakinje ter druge ljudi, ki se ukvarjajo z brezdomstvom in z njim povezanimi pojavi ter posameznike in posameznice, ki brezdomstvo in s tem povezano socialno izključenost doživljajo. To pomeni, da skrbijo za proučevanje, spoznavanje in raziskovanje brezdomstva, za preprečevanje brezdomstva, za izboljševanje življenjskih pogojev brezdomcev in brezdomk, za razvoj praktičnih oblik dela na področju brezdomstva ter za publicistično dejavnost na tem področju. V imenu Kraljev ulice je bon v višini 1.500 evrov prevzel Jože Štefančič.

Zavod Salesianum, OE Skala je zasebna, neprofitna, nevladna organizacija, ki preko organizacijske enote Skala uresničuje mladinsko ulično vzgojo, ki že 20 let deluje v blokovskem naselju Fužine v Ljubljani. Tam živi veliko mladih, ki glede na zgoščenost področja in na socialno-ekonomski status nimajo možnosti za kakovosten osebnostni razvoj in so večino svojega časa prepuščeni sebi in veliko časa preživijo na ulici. Skala s svojim programom gradi na preventivi, tako da nudi mladim možnost, da postanejo aktivni v svojem življenju, da sprejmejo odgovornost za svoje življenje in kasneje tudi v družbi. Svoje poslanstvo uresničujemo preko rednih in izrednih programov: Mladinski center Skala, Mobilni mladinski center Minibus veselja (deluje na Vodmatu in v Fužinah), Kreativni mladinski center in športne aktivnosti (predvsem nogomet). V imenu Skale je bon v višini 4.500 evrov prevzel Rudi Tisel.

Slovenska Karitas - je bila ustanovljena leta 1990 pod takratnim ljubljanskim nadškofom dr. Alojzijem Šuštarjem. Slovenska Karitas izvaja v skupno 459 postojankah specifične socialne programe s skupno 10.000 stalnimi prostovoljci. Njeno glavno poslanstvo je skrb za človekovo dostojanstvo in zagovorništvo revnih. V največji meri se delo Karitas v Sloveniji kaže v skrbi za materialno preživetje socialno ogroženih in ob pomoči ljudem ob naravnih nesrečah. Danes je v njenem imenu bon v višini € 10.000 sprejel msgr. mag. Metod Pirih.

Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPM je nevladna, nepridobitna in humanitarna organizacija, ki ustvarja priložnosti in možnosti za višjo raven kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin. Preko 5.000 članov in skoraj 10.000 prostovoljcev je organiziranih v 150-ih društvih. Bistvo ZPM je, da služi otroku in njegovi zdravi rasti. Temu poslanstvu se rade volje pridružimo tudi z akcijo »Podarimo knjige« in jim namenimo knjige v vrednosti € 10.000. Bon je v imenu ZPM sprejela gospa generalna sekretarka gospa Breda Krašna.

Zveza slovenskih društev v Bosni in Hercegovini "Evropa zdaj" – Zveza, ki jo sestavljajo slovenska društva iz Tuzle, Sarajeva, Zenice, Viteza, Breze, Doboja, Kaknja, Prijedora in Banja Luke ima preko 2.000 članov. Ustanovljena je bila leta 2010. Glavna naloga društev pa je ohranjanje slovenskega jezika in kulture. Veseli jih vse večje število otrok in mladih slovenskega porekla, ki se ob pomoči dveh učiteljic iz Slovenije učijo slovenščine. V Tuzli pa poučuje učiteljica, ki tam tudi živi. V imenu "Evropa zdaj" je bon v višini 15.000 evrov prevzel predsednik zveze Darko Mijatovič.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.