Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Cvetna nedelja 2014 v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cvetna nedelja 2014 v Clevelandu

Velika noč v Clevelandu

| 12.04.2015, 13:04 Matjaž Merljak

Velika noč je tudi v Cleveland v ZDA privabila mlade, ki imajo tam svoje korenine. Radi so se vrnili k svojim staršem in se udeležili obredov in bogoslužij velikega tedna. Tako so podoživeli svoje otroške dni.

Tone Ovsenik nam je za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da v velikem tednu ni kakšnih dogodkov. Na cvetno nedeljo je bil v obeh župnijah blagoslov zelenja in nato slovesna sveta maša, po maši pa kosilo v farnih dvoranah. Pri Mariji Vnebovzeti je bilo veliko mladih in starejših oblečenih v narodne noše.

Tudi za velikonočno procesijo so se mladi, ki so nosili bandera in nebo oblekli v narodne noše. Vstajenjska procesija je pri Svetem Vidu šla iz cerkve na vrt. Pri jutranji maši je bilo petje le slovensko, pri drugi pa tudi v angleščini.

Na veliki četrtek so imeli mašo zadnje večerje, nato je bilo izpostavljeno Najsvetejše. V petek so imeli zvečer obrede in pri njih češčenje križa, pasijon pa so peli trije fantje, zbor na koru pa je predstavljal ljudstvo. Na veliko soboto je bil dvakrat blagoslov jedil in cerkev je bila skoraj v obeh primerih polna. V popoldnevu velike noči so mladi znova odšli proti svojim novim domovom, saj je bil velikonočni ponedeljek spet delovni dan.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...