Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Slovenski dom v Stuttgartu (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski dom v Stuttgartu

Velika noč v Stuttgartu

| 13.04.2015, 11:47 Matjaž Merljak

Praznovanje največjega krščanskega praznika se je pri slovenski skupnosti v Stuttgartu in okolici začelo s cvetno nedeljo. Župnik Aleš Kalamar ga je opisal za oddajo Slovencem po svetu in domovini ter podčrtal pomembnost njegove prisotnosti ob teh prazničnih dneh, zlasti za rojake, ki so dolga leta stran od domovine.

Za cvetno nedeljo in blagoslov zelenja je tokrat prišel na vrsto Oberstenfeld. Tam so se rojaki zbrali v jutranjih urah. Prišlo jih je veliko, saj so po dolgem času imeli pri njih to slovesnost. Oljčne vejice niso izostale. Popoldne je bil slovesni blagoslov pri slovenskem domu v Stuttgartu, nato je bila slovesna procesija do župnijske cerkve, kjer je bilo branje pasijona. S tem vstopili v veliki teden.

Na veliki četrtek so imeli rojaki mašo v Slovenskem domu, na veliki petek pa bogoslužje skupaj z nemško župnijo v cerkvi svetega Konrada. Na veliko soboto je župnik Aleš Kalamar na štirih krajih blagoslovil velikonočna jedila. Dejal je, da je to tipično slovenska navada in da je prišlo k temu tudi precej rojakov, ki med letom ne pridejo redno k nedeljskim svetim mašam. Na veliko noč so imeli slovensko mašo popoldne, po maši pa je bilo še skupno druženje. Tudi velikonočni ponedeljek je bil v Stuttgartu praznični dan.

V velikem tednu so bili povezani tudi v molitvi za pokojno mamo prejšnjega župnika dr. Zvoneta Štrublja, zdaj pa se že pripravljajo na praznovanje 55-letnice župnije, ki bo 10. maja 2015.

 

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.